De wereld van Mesdag in Stereofotografie


-advertentiepositie-



De wereld van Mesdag in Stereofotografie

» Let op: deze activiteit is voorbij «

DE WERELD VAN MESDAG IN STEREOFOTOGRAFIE

Van zondag 18 oktober tot en met zondag 6 maart 2016 toont Panorama Mesdag een unieke collectie stereofoto’s. Samen met Hendrik Willem Mesdag maakt u een 3 D-wandeling door Den Haag en Scheveningen. U krijgt een indruk hoe Mesdag zijn wereld eind 19de eeuw moet hebben beleeft. Het chique internationale stadsleven van Den Haag maar ook het leven en de armoede van de Scheveningse bevolking. De tentoonstelling is een samenwerking met het Haags Gemeentearchief.
Eind 19de eeuw was de stereofotografie een rage. Stereofoto’s zijn foto’s waarbij twee beelden vanuit een ander standpunt zijn genomen. Wanneer je de foto’s vervolgens door een stereokijker bekijkt beleef je net als in het panorama van Mesdag een ruimtelijke illusie. De historische foto’s bekijkt u met stereokijkers of met virtual reality 3D-brillen. Bovendien is er uniek oud beeldmateriaal te zien uit het Haagse Tooverlantaarnmuseum.
Mesdag en Sientje Mesdag-van Houten verhuisden in 1869 naar Den Haag. Zij hebben daar eerst in de Anna Paulownastraat gewoond, daarna verhuisde het echtpaar naar de Laan van Meerdervoort. Scheveningen was de inspiratiebron voor de schilderijen van Mesdag. Gedurende dertig jaar heeft hij hier het dagelijkse leven van de vissers, het strand en de bomschuiten geschilderd. Uniek zijn de stereofoto’s gemaakt na de verwoestende storm van 1894 toen de meeste bomschuiten verloren gingen.
Het dagelijkse straatbeeld leende zich goed voor stereofoto’s en krijgt door deze techniek een extra dimensie. Flaneer met Mesdag over de statige 19de eeuwse pleinen, lanen en straten van Den Haag. Wandel samen van de Koninginnegracht, waar zijn vriend Jozef Israëls zijn atelier had, naar zijn Pulchri op het deftige Lange Voorhout. Maar ontdek ook hoe Mesdag Scheveningen heeft gezien en geschilderd. Het dagelijkse leven van de vissers, het strand en de bomschuiten: dertig jaar lang zijn geliefde inspiratiebron. Uniek zijn de foto’s die gemaakt zijn na de verwoestende storm van 1894 toen de meeste bomschuiten verloren gingen.
De tentoonstelling is speciaal voor het Mesdagjaar 2015 samengesteld.

 Bezoek www.panorama-mesdag.nl

De wereld van Mesdag in Stereofotografie
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.