De zee inspireert


-advertentiepositie-



De zee inspireert

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Het maritieme werk van vader en zoon Schütz

Het Zeeuw maritiem muZEEum in Vlissingen toont vanaf 21 november werk van Jan Frederik Schütz (1817-1888) en zijn zoon Willem Johannes Schütz (1854-1933). Vader en zoon Schütz zijn vooral bekend om hun maritieme schilderijen. Veel van hun werk is gemaakt in Vlissingen en omgeving. Beide kunstenaars behoren tot de belangrijkste zeeschilders van Zeeland.
Met hun zeegezichten sluiten vader en zoon Schütz aan bij een lange traditie in de Nederlandse schilderkunst. Jan Frederik werkt aanvankelijk in romantische stijl met warme kleuren. De onderwerpen zijn soms dramatisch. Later wordt zijn werk realistischer. Het vroege werk van Willem Johannes toont nog duidelijk de invloed van zijn vader. Later inspireren de Haagse School en de eerste luministen hem.

Jan Frederik en Willem Johannes Schütz beoefenen het kunstschildersvak met grote overgave. Vader leeft helemaal voor en van de kunst. Maar als onafhankelijk kunstenaar heeft hij wel financiële zorgen. Zijn zoon kiest daarom voor meer financiële zekerheid en houdt er een parttime baan als boekhouder op na.

Voor het kunstleven in Zeeland zijn de Schützen zeer belangrijk. Ze zetten zich in voor een groot aantal kunstverenigingen en leiden veel leerlingen op. Beide schilders proberen landelijke erkenning te krijgen. Maar tot een echte doorbraak komt het niet. Vader en zoon Schütz zijn geen vernieuwers. Daarnaast speelt de toenmalige geïsoleerde ligging van Walcheren een rol. Aan de vakbekwaamheid en artistieke kwaliteiten van de Schützen doet dit echter niets af.

Deze expositie is mede tot stand gekomen dankzij de samenwerking met het Zeeuws Museum in Middelburg, dat hiervoor een groot aantal werken uit haar collectie beschikbaar stelt.

 Bezoek www.muzeeum.nl

De zee inspireert
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.