1

Lezing Hieronymus Bosch




Lezing Hieronymus Bosch

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Hieronymus van Aken heet hij, maar wij zeggen vaak Jeroen Bosch. Hij leefde rond 1500 in ‘s-Hertogenbosch en was al in zijn eigen tijd een vermaard schilder. Hij dankt die reputatie aan een aantal grote raadselachtige schilderijen, waar veel geleerden mee bezig zijn geweest. Wat hij schildert is deels te begrijpen uit de tradities in zijn tijd, uit opvattingen over god, hemel en hel, uit de thema’s die in de stad speelden, uit taal en folklore. Of was hij soms lid van een ketters genootschap?
We gaan na wat we over hem weten, wie zijn voorgangers, tijdgenoten en navolgers zijn. We bespreken een paar schilderijen meer diepgaand, waarbij we vaak verschillen in interpretatie tegen zullen komen. Extra aandacht geven we aan het schilderij De Hooiwagen, dat na Rotterdam ook in Den Bosch te zien zal zijn.
Een raadselachtig schilder, maar daarom des te interessanter.

Hans Saan was oorspronkelijk als psycholoog werkzaam in de preventie en gezondheidsvoorlichting. Daarnaast heeft hij altijd een grote interesse gehad in (kunst)geschiedenis, met name de late Middeleeuwen. Na zijn pensionering heeft hij de studie van met name Hieronymus Bosch en Pieter Bruegel weer opgenomen. Die schilders hebben gemeen, dat ze werkten in politiek en religieus roerige tijden. Hun schilderijen zitten vol verwijzingen naar de katholieke traditie en naar de moraal van de toen opkomende burgerij.
Kunsthistorici hebben aan de ontcijfering van die beeldtaal gewerkt via vergelijking met andere schilderijen en prenten. Daarnaast is via studie van hun sociale context, van literatuur en folklore uit die tijd een flinke stap vooruit gemaakt.

 Bezoek www.bibliotheekmeerssen.nl

Lezing Hieronymus Bosch
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.