Dag in de Branding in het Atrium Den Haag




Dag in de Branding in het Atrium Den Haag

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Dag in de Branding is het Haagse festival voor eigentijdse muziek. Met vier keer per jaar een afwisselend programma in de theaters en op onbekende plekken in de stad.
Op zaterdag 5 maart doet het festival meerdere locaties aan, zoals om 19:00 uur het Atrium Den Haag met Salvatore sciarrino: studi per l'intonazione del mare, voor alt, met 100 fluiten, 100 saxofoons, percussie & ensemble o.l.v. dirigent Christian Karlsen. Carina Vinke, mezzosopraan en Theun Mosk, lichtontwerp.

Dag in de Branding
In een grootschalig community-project brengt festival Dag in de Branding op 5 maart tweehonderd amateurmuzikanten uit de regio Den Haag samen met Nederlandse topmusici voor een gezamenlijke uitvoering van Salvatore Sciarrino's meesterwerk Studi per l'Intonazione del Mare – een werk dat niet eerder in Nederland werd uitgevoerd.

Al eeuwenlang inspireert de wijdsheid van de zee dichters en kunstenaars. Componist Salvatore Sciarrino groeide op op Sicilië, midden in de stilte van de natuur en omringd door de mystieke grootsheid van de zee. Dit drukt hoorbaar een stempel op de muziek die hij schrijft. Salvatore Sciarrino is een extremist. Zo lang hij componeert, is hij op zoek naar de uitersten van wat hoorbaar is. Bij voorkeur in de zachtste klanken. Berucht/geliefd is hij om zijn partituren waarin voortdurend om pianisissimo wordt gevraagd: zachter dan zachtst. Studi per l'Intonazione del Mare uit het jaar 2000 is een van de hoogtepunten uit het oeuvre van deze Italiaanse avant-garde componist. Het is een werk voor een onalledaagse en raadselachtige bezetting: zangstem, percussie, vier fluiten en vier saxofoons, plus een orkest van nog eens 100 fluiten en 100 saxofoons.

De Italiaanse componist Salvatore Sciarrino werd in 1947 geboren in Palermo op het eiland Sicilië, waar hij als opgroeiend kind de grootsheid van het universum en dan met name de ecologie van de Siciliaanse natuur en de Middellandse Zee in zich opzoog. Indrukken die van wezenlijke invloed zijn geweest voor zijn ontwikkeling als componist. Hij schreef zijn eerste stuk toen hij twaalf jaar oud was. Na jaren van 'probeersels' kwam hij rond 1966 voor het eerst uit op een onvervreemdbare en meteen ook als zodanig erkende en herkenbare eigen 'Sciarrino-stijl'. Doordat hij al op deze jonge leeftijd een eigen geluid wist te ontwikkelen heeft Sciarrino, die zichzelf als autodidact beschouwt, nooit de behoefte gevoeld om zich bij een school of stroming aan te sluiten. Sciarrino wordt gezien als avant-gardist, wat echter geenszins betekent dat hij de geschiedenis van de muziek zou verloochenen. Dit blijkt niet alleen overduidelijk uit de titels van een aantal van zijn composities (zoals Lohengrin en Kindertotenlied) maar ook uit zijn uitspraak: "Zonder het oude kan het nieuwe niet bestaan en dankzij hetgeen nieuw wordt gemaakt behoudt het oude zijn betekenis".

Carina Vinke, mezzosopraan | Theun Mosk, lichtontwerp
"Het universum van de klanken is niet ontworpen om zich voorspelbaar te reproduceren maar om telkens opnieuw uitgevonden te worden."

Meer informatie is te vinden op https://www.dagindebranding.nl/Edities/039/039_ATRIUM.html#SCIARRINO.

 Bezoek www.atriumcityhall.nl

Dag in de Branding in het Atrium Den Haag
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.