Vier 1 April in Brielle!




Vier 1 April in Brielle!

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Wie heeft het niet geleerd op school? Vanuit de geschiedenisboekjes is vestingstadje Brielle bekend, want immers: op 1 April verloor Alva z’n Bril.

Dit rijmpje verwijst naar 1 april 1572, het jaar waarin de watergeuzen het stadje Brielle op de Spanjaarden veroveren. Brielle wordt bevrijd van de Spanjaarden en kan zich “eersteling der vrijheid” (Libertatis primitiae) noemen. De Spaanse opperbevelhebber Alva verliest “zijn Brielle”. Het is een belangrijk moment in het verloop van De Tachtigjarige Oorlog. Brielle is hiermee namelijk de eerste ‘vrije stad’ van de Nederlanden.

Dit historische feit wordt door de bevolking op 1 april nog jaarlijks gevierd en natuurlijk bent u hierbij van harte welkom. De straten in de binnenstad van Den Briel zijn bedekt met stro, de visnetten en de was worden in de straten gedroogd. De bevolking loopt in zestiende-eeuwse kledij, vissers leuren met "versche visch" en wasvrouwen doen aan de waterkant de was.

De 1-April vereniging voert het spel op.
Hierna barst het feest los met als sluitstuk het Geuzenbal, waar Spanjaarden, Geuzen en inwoners van Den Briel met elkaar dansen alsof er niets gebeurd is.

Parkeren is gratis in Brielle, het parkeerterrein bij de Jumbo aan de Toelaverweg is de beste optie, vanwaar je op 5 minuten lopen de binnenstad bereikt.

Voor meer informatie over de Tachtigjarige Oorlog kunt u het gehele jaar
terecht in het oude stadhuis op de Markt, waar De Tachtigjarige Oorlog
Historisch Museum Den Briel
gevestigd is.

 Bezoek www.beleefbrielle.nl

Vier 1 April in Brielle!
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.