The Crucifixion J. Stainer


-advertentiepositie-



The Crucifixion J. Stainer

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Op zondag 6 maart, de vierde zondag in de Veertigdagentijd, wordt in de Sint Piterkerk te Grou The Crucifixion van John Stainer uitgevoerd. In de weken op weg naar Pasen, past het 19e-eeuwse koorwerk dat het lijdensverhaal van Jezus vertelt als geen ander. Dit werk dat met name in het Verenigd Koninkrijk en de VS immens populair is, wordt niet voor niets de Engelse Matthäus Passion genoemd. In 1887 krijgt Stainer het idee om een werk te schrijven voor de passieweek. Hij vraagt theologiestudent W.J. Sparrow-Simpson om de verhaallijn te schrijven. Zoals gebruikelijk wordt daarbij geciteerd uit de verschillende evangeliën, maar bijzonder is dat hij daarnaast vrije teksten schrijft. Deze worden door Stainer vertaald naar koralen en koren, waardoor een soort passie-oratoria ontstaat uit de baroktijd.

The Crucifixion is geschreven voor tenor en bas solo, gemengd koor en orgel. Daarbij is het koor niet alleen bedoeld voor de volksrol in het verhaal en de koralen, maar zingt zij ook de rol van Christus, evangelist en profeet. Dat vraagt naast een vocale benadering van het koor en de solisten, ook een zekere mentale instelling. Met het koor Schola Liturgica o.l.v. Sjouke Bruining, tenor Sander de Jong en bas Bert van de Wetering zal dat ongetwijfeld gaan lukken.

Speciale aandacht verdient de rol van het orgel: deze is groots. Stainer gebruikt het instrument orkestraal waardoor de partituur voor de organist veeleisend is, niet alleen wat betreft textuur van de noten maar zeker ook muzikaal. Het is de orgelpartij die uiteindelijk een grote spanningsboog over het ruim één uur durende werk zet. Met organist Carl Visser als spin in het muzikale web: soms dienend, solisten, koor of gemeente (bege)leidend, dan weer schilderachtig, initiatiefrijk en prominent.

Kortom: meer dan de moeite waard. U bent van harte welkom !

 Bezoek www.carlvisser.nl

The Crucifixion J. Stainer
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.