Waterpret


-advertentiepositie-



Waterpret

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Waterwerken bestaat uit vier echte eilanden in het water en een plein met een speeleiland! Tegenover de kalkovens, in het buitenmuseum, is een plein met picknicktafels en speeleiland ‘Schokland’. Kleintjes kunnen hier met hengels dobbers ‘uit de zee’ vangen. De andere vier voormalige Zuiderzee-eilanden Urk, Wieringen, Marken en Pampus kun je met een roeibootje bereiken.

Tussen het plein en het water ligt een 50 meter lange watergoot. Met verschillende ‘stroomprofielen’ regel je hier de beweging en stroming van het water. Zo kun je zelf de kracht van water voelen! Naast de watergoot ligt een houten loopsteiger met een scheepshelling en pieren voor kleine roeiboten. Kom ook naar het spetterende Waterwerken: een leuk en leerzaam waterdoepark voor iedereen!

Dit project is gerealiseerd mede dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij.

Zuiderzeemuseum overspoeld
In 2016 staat water centraal in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Het is dan namelijk honderd jaar geleden dat het Zuiderzeegebied voor het laatst is getroffen door een grote overstroming. Dit lijkt lang geleden, maar watersnoodrampen komen op veel plaatsen in de wereld helaas nog steeds voor.

Het lijkt of een deel van het buitenmuseum na een dijkdoorbraak is overspoeld. Betreed het rampgebied om een idee te krijgen van de ravage en stank. Loop over de steigers langs de getroffen huizen en ga in gesprek met de bewoners over de impact en gevolgen van deze watersnoodramp. Ontdek verder wat je zelf wel en juist niet moet doen tijdens een overstroming. En zie wat Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Noord-Holland doet om een watersnoodramp te voorkomen. Veilig wonen onder zeeniveau is immers nooit vanzelfsprekend.

Buitenmuseum
De museumveerboot brengt je over het IJsselmeer naar het buitenmuseum waar je een wandeling door de geschiedenis maakt. Loop over de klinkerstraatjes langs meer dan honderddertig authentieke huizen, winkels en werkplaatsen zoals een kerk, een visrokerij, winkels en woonhuizen uit dorpen rond de voormalige Zuiderzee. Help ambachtslieden in de Marker haven bij het breien van de netten, draai een touw in elkaar bij de touwslagerij, help de dienstmeid een handje of ga in gesprek met de Urker ‘bewoners’. Aan de stadsgracht vind je de verkleedkist, waar kinderen kleurrijke klederdracht mogen aantrekken. Eet een hapje mee bij het Huishouden 1920 of proef een versgerookt visje bij de rokerij. Een aantal presentaties biedt een moderne interpretatie van traditionele technieken, materialen en thema’s, zoals het touwproject van Christien Meindertsma naast de touwslagerij.

 Bezoek www.zuiderzeemuseum.nl

Waterpret
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.