1

Landgeitenkeuring




Landgeitenkeuring

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Op zondag 28 augustus vindt in het buitenmuseum de jaarlijkse landgeitenkeuring plaats. Deze stamboekkeuring wordt georganiseerd door de afdeling Noord-Holland van de Landelijke Fokkersclub Nederlandse Landgeiten (LFNL). Bok- en geitlammeren, anderhalf jarige bokken en geiten en volwassen dieren worden gekeurd door gekwalificeerde keurmeesters.

Wedstrijd
Naast de keuring vindt tijdens het dagvullende programma ook de verkiezing van het mooiste dier plaats. De winnaars in de categorieën bok- en geitlammeren, anderhalf jarige bokken en geiten en volwassen dieren gaan met een beker naar huis.

Gezichtsbepalend
De Nederlandse landgeit bepaalde eeuwenlang het gezicht van de geitenstapel in ons land. Het ras is goed aangepast aan ons klimaat. Door kruising met meer productieve, buitenlandse rassen heeft de Nederlandse landgeit op het punt van uitsterven gestaan. In de vijftiger jaren van de vorige eeuw waren er nog maar enkele exemplaren over. Vanaf die tijd heeft een groeiende groep enthousiaste fokkers het ras voor uitsterven behoed. Er zijn nu ongeveer tweeduizend geiten en tweehonderd bokken ingeschreven in het stamboek van de LFNL.

Zuiderzeemuseum overspoeld
In 2016 staat water centraal in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Het is dan namelijk honderd jaar geleden dat het Zuiderzeegebied voor het laatst is getroffen door een grote overstroming. Dit lijkt lang geleden, maar watersnoodrampen komen op veel plaatsen in de wereld helaas nog steeds voor.

Het lijkt of een deel van het buitenmuseum na een dijkdoorbraak is overspoeld. Betreed het rampgebied om een idee te krijgen van de ravage en stank. Loop over de steigers langs de getroffen huizen en ga in gesprek met de bewoners over de impact en gevolgen van deze watersnoodramp. Ontdek verder wat je zelf wel en juist niet moet doen tijdens een overstroming. En zie wat Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Noord-Holland doet om een watersnoodramp te voorkomen. Veilig wonen onder zeeniveau is immers nooit vanzelfsprekend.

Buitenmuseum
De museumveerboot brengt je over het IJsselmeer naar het buitenmuseum waar je een wandeling door de geschiedenis maakt. Loop over de klinkerstraatjes langs meer dan honderdveertig authentieke huizen, winkels en werkplaatsen, zoals een kerk, een visrokerij, winkels en woonhuizen uit dorpen rond de voormalige Zuiderzee. Help ambachtslieden in de Marker haven bij het breien van de netten, draai een touw in elkaar bij de touwslagerij, help de dienstmeid een handje of ga in gesprek met de Urker ‘bewoners’. Aan de stadsgracht vind je de verkleedkist, waaruit kinderen kleurrijke klederdracht mogen kiezen en aantrekken. Eet een hapje mee met een huishouden uit 1920 of proef een versgerookt visje bij de rokerij. Verschillende presentaties bieden een moderne interpretatie van traditionele technieken, materialen en thema’s, zoals het touwproject van Christien Meindertsma naast de touwslagerij.

 Bezoek www.zuiderzeemuseum.nl