1

Rembrandts naakte waarheid


-advertentiepositie-



Rembrandts naakte waarheid

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Van 12 februari tot en met 16 mei presenteert Museum Het Rembrandthuis een tentoonstelling over het tekenen naar naaktmodellen in Rembrandts tijd. Gebaseerd op nieuw onderzoek geeft de tentoonstelling Rembrandts naakte waarheid, inzicht in de praktijk van het tekenen naar naaktmodellen in de Gouden Eeuw. Het is voor het eerst dat de onverbloemde manier waarop Rembrandt zijn naakten tekende door middel van een tentoonstelling bij een breed publiek onder de aandacht wordt gebracht.

In de zeventiende eeuw deed Rembrandt met zijn leerlingen mee aan de nieuwe trend om modellen te tekenen, maar met een andere aanpak dan zijn tijdgenoten. Rembrandt presenteerde de werkelijkheid en voldeed niet aan het gangbare schoonheidsideaal. Dit kwam hem op hevige kritiek te staan. Het gebruik van de naaktmodellen ontketende een discussie over kunst, schoonheid en vergankelijkheid, onderwerpen die destijds even gevoelig lagen als nu.

In Rembrandts naakte waarheid zullen ruim vijftig schilderijen, tekeningen, schetsen en boeken te zien zijn uit verschillende Europese en Amerikaanse openbare en privécollecties, aangevuld met een selectie van Rembrandts etsen uit de collectie van het Rembrandthuis. Bijzonder zeldzaam zijn de getekende naaktstudies, zoals Rembrandts Zittende naaktmodel, uit The Art Institute (Chicago).

 Bezoek www.rembrandthuis.nl

Rembrandts naakte waarheid
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.