1

De wereld van Jef Rotiers rondom Tuin der Lusten




De wereld van Jef Rotiers rondom Tuin der Lusten

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Een artistieke duizendpoot. Die kwalificatie past de Belgische beiaardier Jef Rottiers (1904-1985). De man was niet alleen een bekwaam pedagoog en muziekdocent, maar ook een van de beste beiaardbespelers van zijn tijd, een productieve toondichter en een zeer gewaardeerde kunstschilder. Voldoende redenen voor Museum Klok en Peel in Asten om deze minzame kunstenaar komende maanden in het zonnetje te zetten. Dat gebeurt met de expositie 'De wereld van Jef Rottiers rondom de Tuin der Lusten'. Jef Rottiers uit Mechelen, een talentvol beiaardier opgeleid aan de beroemde Beiaardschool aldaar, wordt in 1904 geboren als enige zoon van beeldhouwer Hendrik Rottiers en kruidenierster Clara Kero.
Tot het schilderschap wordt Jef Rottiers geïnspireerd door zijn artistieke vader. Al tijdens zijn opleiding tot onderwijzer volgt Jef drie jaar ’s avonds en ’s zondags tekenlessen aan de Stedelijke Academie van Mechelen.
Hij behaalt in 1925 de 1e prijs van uitmuntendheid in de klas van teekening naar rompen. Zijn eerste tentoonstelling houdt hij in 1929 in 'zijn' school in Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Dat wordt het begin van een reeks. Hoewel hij met heel veel plezier schildert en uitstekende recensies krijgt, zoekt Rottiers met zijn schilderwerk geen roem. Als hij al deelneemt aan groepstentoonstellingen of een individuele tentoonstelling ondergaat, dan is het om vrienden 'n plezier te doen.
De komende maanden kan het publiek in Museum Klok en Peel tien grote doeken van Rottiers bewonderen. Daaronder niet alleen oorspronkelijke werken, maar ook kopieën van werken van Pieter Brueghel de Oude, Peter-Paul Rubens, Johannes Vermeer en Jheronimus Bosch.

Tuin der Lusten

Het belangrijkste stuk voor Klok en Peel is natuurlijk de in Amerika aangekochte kopie van het drieluik 'Tuin der Lusten' (ca. 1480/1490) van Jheronimus Bosch (1450 - 1516).
Het is niet te achterhalen waarvoor de triptiek van Bosch oorspronkelijk was bestemd. In kunstkringen gaat men ervan uit dat Engelbrecht II van Nassau (1451-1504) - oudoom van Willem van Oranje - het schilderij eeft besteld; dat het in Brussel door de hertog van Alva is geconfisqueerd, waarna het via schenking en vererving is terechtgekomen in de kunstverzameling van koning Filips II van Spanje. In 1939 vindt het origineel een plaatsje in het Museo del Prado in Madrid.

 Bezoek www.museumklokenpeel.nl

De wereld van Jef Rotiers rondom Tuin der Lusten
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.