1

Lente concert met studenten orkest Nijmegen




Lente concert met studenten orkest Nijmegen

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Het Nijmeegs Studentenorkest Collegium Musicum Carolinum geeft in mei weer twee prachtige concerten, met werken van Jean Sibelius, Gustav Mahler en Niels Gade, met medewerking van mezzosopraan Els van der Waard, onderleiding van Frans-Aert Burghgraef. Voor de pauze staan Efterklange af Ossian van Niels Gade en Lieder eines Fahrenden Gesellen op het programma. Gade, die componist, violist en dirigent was, schreef zijn bekendste werk, Efterklange af Ossian in 1840. In de muziek is de Duitse romantische stijl terug te horen, met name de stijl van Mendelssohn. De concertouverture is geïnspireerd op een Deens gedicht over een magische vogel. De echo is goed te horen aan het eind, waar het nog eens terug komt.

Mahlers Lieder eines Fahrenden Gesellen vertelt het verhaal van een man die een blauwtje heeft gelopen bij zijn grote liefde. De muziek is doordrongen van pijn en wanhoop, wat duidelijk naar voren komt in de scherpe accenten in de koperblazers en pauken. In het vierde deel komt de verdrietige man eindelijk tot rust onder de lindeboom. De solo wordt gezonden door Els van der Waard.

Sibelius voltooide zijn tweede symfonie in 1902. Het eerste deel ontwikkelt zich vanuit een 3-noten motief, en komt in vele gradaties terug. Het tweede deel is het gevolg van een fantasie over de Dood, die zingend aan de deur staat. Pas in de finale lossen alle problemen zich op. Hier komt volgens velen de patriottistische boodschap voor een zelfstandig Finland naar voren, waardoor het stuk ook wel de ‘Symphony of Independence’ wordt genoemd. Volgens anderen was het ‘slechts’ een nationalistische boodschap. Hoe het ook zij, er komt een enorme emotionele kracht uit de muziek van Sibelius.

 Bezoek www.nijmeegsstudentenorkest.nl

Lente concert met studenten orkest Nijmegen
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.