Sinti en Roma door de eeuwen heen in Nederland




Sinti en Roma door de eeuwen heen in Nederland

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Van 2 t/m 21 mei is in het Atrium Den Haag de tentoonstelling Sinti en Roma door de eeuwen heen in Nederland te zien van Stichting O Lungo Drom. De tentoonstelling gaat over de geschiedenis van Sinti en Roma in Nederland, in de volksmond ook wel met het beladen woord 'Zigeuners' aangeduid.

Stichting O Lungo Drom is opgericht in het jaar 2002, toen al met de idee om een tentoonstelling te ontwikkelen als middel tot het verwezenlijken van de doelstelling, namelijk het bevorderen van de bekendheid van het verleden en daarmee de toekomst van Sinti en Roma in Nederland (uit de Statuten van de stichting op 17 december 2002).

Een eerste versie van de tentoonstelling maakte de stichting in 2006, ter gelegenheid van de opening van het nieuwe Sinti en Roma Monument in Den Haag (hoek Vondelstraat / Bilderdijkstraat in Den Haag). De huidige tentoonstelling is meer lichtgewicht en duurzaam gerestyled en up to date gemaakt met het heden.

De tentoonstelling is te omschrijven “Als een boek dat je open kunt slaan en waar je door heen kunt lopen”, aldus Beike Steinbach, initiatiefneemster en voorzitster van Stichting O Lungo Drom.

De tentoonstelling beoogt een – verre van volledige - indruk te geven van de tradities, de vervolging en positieve voorbeelden uit het leven van Sinti en Roma door de eeuwen heen in Nederland, zowel in woord als in beeld. “Als een boek dat je open kunt slaan en waar je door heen kunt lopen”, aldus Beike Steinbach, initiatiefneemster en voorzitster van O Lungo Drom (“De Lange Weg”, in het Romanes).

De stichting vindt dat aandacht zich niet tot de zwarte bladzijde van de Tweede Wereldoorlog en de herdenkingsmaanden dient te beperken, maar doorlopend plaats moet krijgen in het openbare leven en in het onderwijs. Zo hoopt deze stichting met de reizende tentoonstelling bij te dragen aan meer begrip, respect en vertrouwen in de Nederlandse samenleving ten aanzien van Sinti en Roma.

Meer informatie is te vinden op www.olungodrom.nl.

Op 5 mei en 16 mei is het Atrium Den Haag gesloten vanwege de feestdagen.

 Bezoek www.atriumcityhall.nl

Sinti en Roma door de eeuwen heen in Nederland
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.