Iftar ontmoeting moslima's en niet-moslima's




Iftar ontmoeting moslima's en niet-moslima's

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Als je geen moslima’s kent, aan wie stel je dan je vragen over de hoofddoek? Hoe toets je een vooroordeel als je wordt omgegeven door mensen die allemaal hetzelfde denken? En als je graag iemand zou willen ontmoeten buiten je eigen kringetje waar duikel je die dan op? Veel mensen hebben geen idee. Dat terwijl ze best wel nieuwsgierig zijn en open staan voor het onbekende. Om een plaats te bieden aan dat soort ontmoetingen wordt er op donderdag 16 juni een iftar – de maaltijd die tijdens de ramadan na zonsondergang wordt gegeten – voor islamitische en niet-islamitische vrouwen georganiseerd.

Het idee voor de Iftar-ontmoeting ontstond vorig jaar vlak voor de ramadan. Annelies Waterlander realiseerde zich dat ze niet-opzettelijk twee vriendengroepen had. Ze had islamitische vrienden en niet-islamitische vrienden. Twee totaal andere werelden waartussen weinig overlap was. Zelf stond Annelies, als studente Islam & Arabisch, met één been in beide werelden. Daardoor merkte ze dat er aan beide kanten vaak gedachtes waren over “de ander”, maar dat het vaak bij praten over elkaar bleef. Praten met elkaar gebeurde zelden. Simpelweg omdat je daarvoor die ander moet kennen. Maar dat klinkt soms zoveel makkelijker dan het is, want waar ontmoet je die ander. “Ik kan toch niet een meisje met een hoofddoek in de supermarkt aanspreken en vragen of ze koffie wil drinken?”, zei een vriendin van Annelies.

Die vraag inspireerde haar om een avond te organiseren waarbij iedereen een keertje met elkaar aan tafel kon schuiven om op die manier en brug te bouwen tussen twee werelden. Een culturele en culinaire ontmoeting. Er bleek zo ontzettend veel animo voor het idee te zijn dat het niet bij de vriendinnen van Annelies bleef, maar uitgroeide tot een etentje met vijftig vrouwen. Na het succes van vorig jaar, zal er deze ramadan daarom een tweede editie van de Iftar-ontmoeting plaatsvinden. Annelies wil ook dit jaar een groep vrouwen een plek bieden om elkaar te ontmoeten en bovenal een gezellige avond met elkaar te hebben.

Het evenement vindt plaats op donderdag 16 juni vanaf acht uur. Dat is twee uur voordat het vasten verbroken mag worden, maar op die manier is er de ruimte om al met elkaar te praten voordat de monden vol zitten. Daarbij is het voor de mensen die vasten fijn om de laatste uren voor zonsondergang niet alleen te vasten. De avond zal plaatsvinden in café de Stadstuin, Europalaan 20 in Utrecht. Entreekosten zijn tien euro per persoon. Voor dat bedrag krijg je onder andere de hele avond onbeperkt vers muntwater, frisdrank, koffie, thee en andere drankjes. Daarnaast wordt iedereen gevraagd een (klein) gerecht mee te nemen. Als iedereen iets meer meeneemt dan alleen voor zichzelf, dan is er voldoende lekkers voor een gezellige avond samen.

Omdat er “beperkt” ruimte is en Annelies teleurstellingen wil voorkomen, wordt er gewerkt met een gastenlijst. Dat betekent dat jij je van te voren moet aanmelden en op die manier zeker bent van jouw plekje aan tafel. Als je op de avond zelf binnenwandelt kan deze garantie niet gegeven waren (vorig jaar waren alle stoelen vol). Aanmelden kan door een mail te sturen naar: iftar@annelieswaterlander.nl

 Bezoek www.annelieswaterlander.nl

Iftar ontmoeting moslima's en niet-moslima's
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.