Gratis Expositie: schemerende en bewegende beelden




Gratis Expositie: schemerende en bewegende beelden

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Schemerende en bewegende beelden in het Van Abbehuis

Van 4 t/m 26 juni 2016 exposeren Ans Verdijk en Nina de Vroome op de Begane Grond van het Van Abbehuis onder de titel ‘Schemerende Beelden’. Tegelijkertijd vertonen op de Eerste Verdieping Jeroen Offerman, Hanneke Roumans en Peter Lambregts Bewegende Beelden. De expositie wordt door Ans Verdijk en Jopie Jonkers geopend op zaterdag 4 juni om 15.00 uur.

Ans Verdijk maakt veelal verhalend werk dat materiaalgevoelig is, waarbij ze een speelse benadering hanteert, ook van ernstige onderwerpen. Vaak is het licht erotisch van karakter en in die zin ook onderzoekend in absurdistische associatieve betekenissen. Haar voortdurende vormonderzoek combineert ze met een verstilde beeldtaal die muzikaal aandoet, en die zich ondanks het drukke materiaalgebruik desolaat in ruimtelijke en monumentale sfeer voordoet. Ze refereert aan mystieke verstilling, maar ook aan geweldige uitbarstingen in een beeldtaal die vervreemding oproept, strijd levert en die kleurrijk is. Zij verhult en onthult haar uitbundige werk in het van Abbehuis in seriewerken; spiegels van het ongelooflijke die gedragen kunnen worden als kunstwerken. Als paradijsvogels die zich op het hoogtepunt van extase tonen.

Nina de Vroome (°1989) studeerde in 2013 aan het KASK in Gent af als filmmaker. Sindsdien werkte ze aan haar eerste lange documentaire; Een idee van de zee (61’). Deze film gaat over een maritiem internaat in Oostende, waar jongens leren navigeren op zee. Het collagewerk dat in het Van Abbehuis getoond wordt komt voort uit een fascinatie voor dezelfde thematiek die de drijfveer was voor Een idee van de zee. De natuur lijkt subliem. We voelen ons nietig ten opzichte van de bergen en de zee. De vormen in de wereld volgen hun eigen onnavolgbare weg met een eindeloos mysterieuze kracht. Precies in het midden tussen immense sterrenstelsels en nietige atomen leven de mensen, in een periferie van schaalvergroting. Maar hoe marginaal we ook zijn, met vereende krachten passen we de wereld aan naar onze mythes en onze honger naar kennis overwoekert braakliggend terrein. De wereld wordt geobserveerd, vastgelegd en beteugeld. Het wordt geobjectiveerd en geabstraheerd, net zoals Nina de Vroome dat doet.

Jeroen Offerman is beeldhouwer, performer, installatiekunstenaar en experimenteel filmmaker. Zijn huidige werk bevindt zich op de grens van cinema en sculptuur.
Het van Abbehuis vertoont een compilatieprogramma van zijn korte films en video's

In haar werk bevraagt Hanneke Roumans de dualiteit tussen natuur en cultuur. ‘Take away nature’ laat zien dat we in onze huidige samenleving contact hebben verloren met de natuur. Om onszelf weer te verbinden met de natuur kopen we bloemen en planten of zelfs huisdieren. Als een gecultiveerde natuur worden ze deel van de dagelijkse stedelijke gewoontes en sociale rituelen.

Peter Lambregts toont video’s die kritiek hebben op de maatschappelijke tendens van het achter elkaar aan lopen. En het daarmee hoogstwaarschijnlijk een boeiende, uniekere andere ervaring mislopen. in 2012 maakte hij “Fast? Forward?”. Een korte film die de kijker wijst op de aanwezigheid van de keuzemogelijkheid om ook een andere richting in te kunnen slaan en een andere ervaringssnelheid te beleven. Via een omweg kwam hij vorig jaar bij dezelfde thematiek uit en nam het tweeluik “The sound of the crowd” op: wachtende menigtes die zich door hun fysieke omgevingsruimte (respectievelijk deuren en afscheidingspaaltjes) en een signaal (respectievelijk deuren die open gaan en voorgangers die opschuiven) hun richting laten dicteren.

 Bezoek www.vanabbehuis.nl

Gratis Expositie: schemerende en bewegende beelden
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.