1

De tempeliers. Tussen mythe en realiteit




De tempeliers. Tussen mythe en realiteit

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Tijdens het concilie van Clermont in 1095 roept paus Urbanus II het volk op tot de eerste kruisvaart naar het Heilige Land. : "Bestrijd de heidenen en bevrijd het graf van Christus" In 1099 veroveren de troepen van Godfried van Bouillon Jeruzalem op de moslims die de stad vier eeuwen lang hadden bezet.

De geschiedenis van de tempeliersorde is nauw verweven met de kruisvaarten naar het Heilige Land: de orde is er ontstaan, werd erdoor bekend en de economische welvaart van de daaropvolgende twee eeuwen was eraan te danken. Maar op de ochtend van die fameuze 13 oktober 1307 speelde zich een tragedie af in het Franse koninkrijk. In een complot georchestreerd door Filips de Schone worden alle tempeliers op dezelfde dag aangehouden, ondervraagd en gefolterd. Een aantal onder hen eindigden zelfs op de brandstapel.

Maar de tempeliers waren jaren daarvoor de belangrijkste verzamelaars van financiële middelen om op kruisvaart of bedevaart te gaan naar het Heilige Land en de vraag is wat er met hun rijkdommen is gebeurd. Vooral vanaf de 18de eeuw en in de moderne literatuur is de mythe ontstaan van de tempeliersschat. Heel wat geruchten doen de ronde over de omvang en de locatie van de schat.

Aan de hand van archiefdocumenten en betrouwbare bronnen gaan we met deze tentoonstelling van de Abdij van Stavelot zo objectief mogelijk op zoek naar de waarheid, zonder te vervallen in de vele hersenspinsels over de Tempel die mijlenver af staan van de geschiedenis.

Via diverse thema's combineert de tentoonstelling tegelijk facsimile van archiefdocumenten, verluchte manuscripten, schetsen en tekeningen met voorwerpen, wapentuig en kostuums in vitrinekasten. Bovendien zal de bezoeker extra informatie kunnen opdoen via het bekijken van films.

Behandelde thema's:

De oproep van Urbanus II, de terugkeer uit het Heilig Land, het ontstaan van de orde, de tempelier en de oorlogskunst, de hiërarchie en de Regel, de veronderstelde immense rijkdommen, het einde van de orde, de mythe van de schat en de voorstelling ervan in de moderne fictie, het erfgoed van de tempeliers en de tempeliersorde in België.

Voor de allerjongsten is eveneens een kinderparcours voorzien.

 Bezoek www.abbayedestavelot.be

De tempeliers. Tussen mythe en realiteit
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.