Cityscapes IV


-advertentiepositie-



Cityscapes IV

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Kunst centrum Haarlem presenteert van 9 juli t/m 13 augustus 2016 de tentoonstelling Cityscapes IV. Cityscapes IV omvat werken met de mooiste stadsgezichten van onder anderen Dirkje Kuik, Bert Houweling, Casper Faassen, Peter Bes, George Heidweiler, Sander van Walsum, Jeroen Hermkes en Hilmar Schafer.

De term 'stadsgezicht', door ons meer eigentijds vertaald als Cityscapes, is een aanduiding van een genre in schilderkunst. De genre stadsgezicht is pas ontstaan rond 1800. Daarvoor werden termen gebruikt als 'konterfeitsel', wat eigenlijk portret of simpelweg afbeelding betekent. Ook de term 'landschap' wordt wel gebruikt, zeker in de gevallen waarbij de stad van een afstand wordt weergegeven en andere onderdelen van het schilderij lijken te domineren.

Schilders van stadsgezichten gaan overigens niet altijd nauwkeurig om met de werkelijkheid. Soms worden gevels compleet gefantaseerd, mooier gemaakt dan ze zijn of komen er elementen in voor die niet stroken met de werkelijkheid. Een mooi voorbeeld is het 'Gezicht op Haarlem' van Casper Faassen, een samenstelling van een aantal Haarlemse gebouwen die in een geheel eigen perspectief geplaatst zijn.

 Bezoek www.kunstcentrum-haarlem.nl

Cityscapes IV
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.