1

Uitgebreid en geheel vernieuwd Museum Het Schip




Uitgebreid en geheel vernieuwd Museum Het Schip

» Let op: deze activiteit is voorbij «

De Amsterdamse School bestaat honderd jaar. Het Schip, sinds jaar en dag het huis van de revolutionaire architectuurbeweging, presenteert vanaf juli een uitgebreid, geheel vernieuwd en eigentijds museum dat een ode brengt aan de fantasierijke, inspirerende en tijdloze stroming, die zoveel fraaie bouwwerken en objecten op zijn naam heeft staan.

Van het Zeeuwse Vlissingen tot het Groningse Delfzijl en van Valkenburg aan de Geul tot Den Burg op Texel, overal in Nederland zijn de originele, fraaie bouwwerken van de Amsterdamse School terug te vinden. Denk bijvoorbeeld aan De Bijenkorf in Den Haag, het postkantoor aan het Neude in Utrecht, het Microbiologie Laboratorium in Wageningen of het raadhuis in Hilversum. De meeste markante gebouwen staan echter in de stad die zijn naam aan de stroming leende. Bij een tochtje door Amsterdam kun je onder meer genieten van de grandeur van Het Scheepvaarthuis, het tegenwoordige Grand Hotel Amrâth, en de sprookjesachtige wooncomplexen De Dageraad en Het Schip.

Het Schip in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt is sinds jaar en dag het huis van de revolutionaire architectuurbeweging die honderd jaar geleden breekt met de soberheid van het rationalisme en onder aanvoering van Michel de Klerk on-Hollands het expressionisme omarmt. Strenge, strakke lijnen worden ingeruild voor ritmische, golvende patronen. Bakstenen, dakpannen, riet en hout geven de wooncomplexen, huizen en kantoren een warme uitstraling. Originele details in gevels en interieurs onderstrepen het speelse karakter. Van vakgenoten is er aanvankelijk veel kritiek, maar het publiek omarmt tot de dag van vandaag de dynamische stroming die niet alleen tijdloze bouwwerken op haar naam heeft staan, maar ook de mooiste details en voorwerpen.

Het Schip laat de schoonheid van de Amsterdamse School vanaf 1 juli in volle glorie zien. Dan opent het geheel vernieuwde en uitgebreide museum, vormgegeven door Designwolf en uitgevoerd door Brandwacht&Meijer. De eigentijdse, interactieve opstelling staat garant voor een verrassend en inspirerend bezoek voor volwassenen en kinderen. Zo wordt er gebruik gemaakt van film en confrontatiespiegels, soundscapes en multitouchtafels. Op levendige wijze ervaren bezoekers hoe het is omringd te worden met het vakmanschap, de inspiratie en de fantasierijke pracht van de Amsterdamse School.

Dagelijkse bustocht van Het Schip naar het Stedelijk
Vanwege het honderdjarig jubileum van de Amsterdamse School is t/m 28 augustus in het Stedelijk Museum de tentoonstelling Wonen in de Amsterdamse School. Museum Het Schip organiseert dan dagelijks een tweeënhalf uur durende bustocht met deskundige gids van Het Schip via hoogtepunten van de Amsterdamse School naar het Stedelijk.
Kosten: 40 euro (25 euro met Museumkaart), inclusief rondleiding en bezoek aan Het Schip. Entreeprijs van het Stedelijk is 15 euro (gratis met Museumkaart). Reserveren is noodzakelijk: www.hetschip.nl/online-boeken.html.

 Bezoek www.hetschip.nl

Uitgebreid en geheel vernieuwd Museum Het Schip
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.