1

Canon Zilveren Camera in het Atrium Den Haag




Canon Zilveren Camera in het Atrium Den Haag

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Van 4 augustus t/m 3 september is de tentoonstelling van de Canon Zilveren Camera in het Atrium Den Haag te zien.

Wat is de beste persfoto van 2015? Welke foto heeft de meeste indruk gemaakt en staat in ons collectieve geheugen gegrift? De Canon Zilveren Camera is de belangrijkste prijs voor fotojournalistiek in Nederland. Fotojournalisten en fotografen verruimen onze blik op de wereld. Dankzij hun vakwerk, visie en volharding krijgen we de kans om te zien wat er in de wereld speelt. In het Atrium Den Haag is een selectie te zien van de series en enkele foto’s die door de jury van de Canon Zilveren Camera zijn bekroond.

De Zilveren Camera – die dit jaar voor het eerst Canon Zilveren Camera heet – bestaat al 67 jaar en is tevens de bakermat van de internationale World Press Photo. Dit jaar werden door 592 deelnemers 12.493 foto’s ingestuurd in negen verschillende categorieën, waaronder twee nieuwe categorieën: buitenland documentair en dagelijks nieuws. Die laatste categorie biedt fotografen, die lokaal nieuws verslaan, de mogelijkheid om een prijs te winnen met een kleiner nieuwsonderwerp.

Als winnaar van de Canon Zilveren Camera heeft de jury heeft dit jaar gekozen voor de serie van Eddy van Wessel; “een klassieke, sterke, indrukwekkende serie over de strijd tegen Islamitische Staat in Irak en Syrië: Sinjar, de strijd om Hoofdweg 47. De strijd die Van Wessel vastlegt, vormt als het ware het beginpunt van de reis van de vluchteling, een reis waarvan de verschillende etappes ook door andere prijswinnaars in beeld zijn gebracht. De kust van Lesbos waar de door vluchtelingen afgedankte autobanden nog in zee dobberen, de aankomst van een jong asielzoekertje bij zijn nieuwe tijdelijke thuis in een voormalig Haags ministerie, de noodopvang in een sporthal en de acties van de bevolking om de vluchtelingen te helpen: het zijn verhalen die vaak direct of indirect hun oorsprong vinden in het verhaal van Van Wessel.” Behalve foto’s die de actuele vluchtelingenkwestie verslaan, zijn er ook andere prijswinnaars die geheel andere onderwerpen aan het licht brengen.

Winnaar Canon Zilveren Camera 2015
De jury van de Canon Zilveren Camera heeft de beste persfoto 2015 toegekend aan de serie van fotograaf Eddy van Wessel, genaamd Sinjar, de strijd om Hoofdweg 47. De serie toont de Iraaks-Koerdische Peshmerga-strijders en Yezidische milities die proberen de stad Sinjar te heroveren op de Islamitische Staat (IS). Eén van de belangrijkste doelen is het innemen van de strategisch gelegen Hoofdweg 47, om zo de toevoerroute van IS af te snijden. De fotoserie won de eerste prijs in de categorie Buitenland: nieuws (serie). ‘Het vakmanschap in deze serie is erg hoog en het werk verbeeldt indringend de rauwe actualiteit’, aldus Marcel Molle, bestuursvoorzitter van Stichting de Zilveren Camera.

Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek
Bij de Canonprijs voor vernieuwende fotojournalistiek gaat het om het verkennen van grenzen. Dit jaar gaat de prijs naar The Island of all Together van Marieke van der Velden en Philip Brink. Hierbij nodigen zij toeristen en vluchtelingen uit om met elkaar in gesprek te gaan. Het project bestaat uit fotografie, een documentaire en website met fragmenten en achtergronden. ‘Het terugbrengen naar de menselijke maat is wat kan helpen om de kijker en het onderwerp weer dichter bij elkaar te brengen. Dat is wat de makers hier voortreffelijk hebben gedaan. Met een goed doordacht concept, waarbij je de achterliggende communicatiestrategie duidelijk voelt. Het werkt, de vonk slaat over.’, aldus de jury.

Meer informatie is te vinden op www.zilverencamera.nl.

 Bezoek www.atriumcityhall.nl

Canon Zilveren Camera in het Atrium Den Haag
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.