1

Expositie Klasse Abstract




Expositie Klasse Abstract

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Expositie “Klasse Abstract” bij Galerie de Paardenstal Art & Garden
Bij Galerie de Paardenstal Art & Garden in Espel, start op zondagmiddag 3 juli de zomerexpositie onder de titel “Klasse Abstract”. Zoals de titel aangeeft is het een expositie met abstracte kunstwerken gemaakt door 2 beeldend kunstenaars met klasse, namelijk Eelco Maan met lyrisch abstracte schilderijen en Hedda Willem Buijs met abstract ruimtelijk werk w.o. objecten, reliëfs, mozaïeken en glasappliqué s. De expositie duurt van 3 juli t/m 4 sept. 2016.
Eelco Maan
Sinds 1994 werkzaam als beeldend kunstenaar. Zijn werk kenmerkt zich door heldere soms onaards lijkende kleuren, beschenen door een vreemd licht. “ Maanlandschappen” met vooral primaire kleuren met hier en daar een toets zilver of goud. Helder rood mystiek blauw, intens, bijna pervers geel, maar de kleur groen ontbreekt meestal in zijn schilderijen. De streken op het doek zijn een onuitputtelijke strijd met diverse materialen. Collages en assemblages van acrylverf, uitgeknipte , afgebrokkelde of afgescheurde elementen en rijst- en crêpe papier, spuitbusontladingen, vuistdik cement en tegellijm. Behoedzaam stukend met een plamuurmes of bezeten klodders tegen het doek werpend als een pitcher op drift. Uit zo’n chaotische rapsodie van materialen en technieken ontstaat echter altijd een intens harmonieus schilderij. Materiaalbeheersing, compositietechniek, kleurenkeuze en de juiste toets zorgen met deze intuïtieve staat van vervoering voor het harmonieuze eindresultaat. Zijn schilderijen hebben soms onbenoembare raakvlakken met de woeste Pollock erupties en de eigenzinnige kleurabstracties van Eugène Brands en Willem de Koning. Zijn werk past in de traditie van de lyrisch abstracte kunst en heeft een heel eigen toets met een mystieke ondertoon. Eelco Maan exposeert succesvol in diverse landen w.o. Japan, Oman, Frankrijk, Engeland, België en in diverse galeries in Nederland en zijn werk bevindt zich in particuliere en bedrijvencollecties.
Hedda Willem Buijs
Voor deze kunstenaar is het een bijzondere expositie want vijftig jaar kunstenaarschap mag je vieren en dat is de reden dat deze overzichtsexpositie een blik geeft op het werk wat deze kunstenaar gedurende vijftig jaar heeft geproduceerd. Hij heeft speciaal voor deze verkooptentoonstelling schaalmodellen gemaakt van groter ruimtelijk werk wat hij eerder als landschapskunst o.a. in opdracht heeft gemaakt. Hij volgde de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem, afdeling Monumentale Vormgeving. Later heeft hij ook zelf als docent aan de Arnhemse Academie gewerkt. Buijs haalt zijn inspiratie uit de natuur, met name de elementen water, lucht, vuur en land. Zijn werk is altijd abstract met soms een bepaalde symboliek. Door de jaren heen is steeds meer franje losgelaten en werd zijn werk puurder van vorm. Hij ontwierp en realiseerde in opdracht veel omgevingskunst bij openbare gebouwen. Tussen de opdrachten door ging zijn aandacht uit naar vrij werk. Bij velen zijn de aluminium en bronzen bollen bekend. De bekendste daarvan is waarschijnlijk de bol in de paleistuin bij Paleis Soestdijk, die Prins Bernard kreeg aangeboden voor zijn 65e verjaardag. Ook de “golven van r.v.s. hebben in groot en klein formaat een plek gevonden bij particulieren en bedrijven. Ook glas is een inspirerend materiaal om mee te werken voor deze kunstenaar. Hij heeft vele glas appliqué ’s en mozaïeken vervaardigd. In een latere fase zijn veel ontwerpen en ideeën tot stand gekomen in samenwerking met landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen en grote organisaties. Buijs ontwierp b.v. voor Ouwehands Dierenpark in Rhenen een fantastisch speelparadijs. Tijdens deze overzichtsexpositie in Galerie de Paardenstal zal er groot en kleiner vrij werk van Hedda Willem Buijs te zien en te koop zijn, zowel in de galerie als in de beeldentuin.

 Bezoek www.galeriedepaardenstal.nl

Expositie Klasse Abstract
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.