Alchimistes en het geheim van het Pestparfum


-advertentiepositie-



Alchimistes en het geheim van het Pestparfum

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Van 8 juli tot en met 8 januari is in Kasteel Radboud een tentoonstelling te zien en te ruiken over de geur van de Gouden Eeuw. De tentoonstelling is speciaal gemaakt voor kinderen van 6 t/m 14 en hun (groot)ouders. In het laboratorium van Alchimistes ontdekken zij met behulp van een speciaal apparaat, de odoroscoop, hoe het in de Gouden Eeuw rook, want de alchemist maakt niet alleen geuren, hij verzamelt ze ook. Gaandeweg komen zij achter zijn grootste geheim; het recept voor een parfum dat je beschermt tegen de pest.

De geur van De Nachtwacht
We kennen ze allemaal, de prachtige schilderijen uit De Gouden Eeuw. Fraaie stadsgezichten, statige portretten en stoere schuttersstukken. Maar wat nu wanneer je er de dimensie geur aan toevoegt? Bij de stadsgezichten ruik je plots de gracht, bij de portretten kom je er met je neus achter dat de doctoren van die tijd het wassen van het hele lichaam afraden en bij de schutterstukken…. Tja, dat vertellen we niet, daarvoor moet je toch echt naar de tentoonstelling in het kasteel komen en zelf ruiken. Want meesterparfumeur Fred Tabak heeft speciaal voor Rembrandt’s beroemde schilderij de geur van De Nachtwacht gemaakt.

En dat is maar één van de vele geuren in de tentoonstelling. Met een speciaal apparaat, de odoroscoop, kom je er achter hoe het rook aan boord van een VOC schip, is sommige werkplaatsen en op het slagveld en geloof me, dat was geen pretje.
Maar niet alles stonk in de Gouden Eeuw. Het museum heeft 360 jaar oud handschrift opgedoken vol recepten voor parfums. Op basis van die recepten heeft meesterparfumeur Fred Tabak verschillende zeventiende-eeuwse parfums gemaakt ; een ‘keijserlijcke olie’, een ‘welrieckend water’ en een ‘goede perfumeringhe voor handschoenen’. En die ruiken verrassend lekker. De ingrediënten voor parfums zijn eigenlijk niet veel veranderd al die eeuwen, wel de manier waarop ze gemaakt werden.

Behalve dat je in de tentoonstelling veel wijzer wordt over hoe het vroeger in Nederland rook, kom je er ook achter hoe de mensen van toen over geur dachten en met vieze geuren omgingen. Zo dachten ze bijvoorbeeld dat ziektes via vieze geuren werden overgedragen. De pest was zo’n gevreesde ziekte.

Op een spannende ontdekkingstocht door het laboratorium van de alchemist Alchimistes, de hoofdpersoon van de tentoonstelling, kom je op het spoor van zijn geheime recept voor een parfum dat beschermt tegen de pest, waarmee hij stinkend rijk hoopt te worden. Weet je trouwens waar die uitspraak vandaan komt, stinkend rijk? Je raad het al, ook dat kom je te weten in de prachtig vormgegeven expositie.

Dus gun je neus ook eens een museum en kom naar Alchimistes en het geheim van het pestparfum.

 Bezoek www.kasteelradboud.nl

Alchimistes en het geheim van het Pestparfum
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.