1

Kasper Bosmans - Decorations


-advertentiepositie-



Kasper Bosmans - Decorations

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Voor Decorations neemt Bosmans projecten uit het verleden onder de loep in een serie nieuw werk, waaronder een publicatie, ‘legende’ schilderijen aangebracht in archiefdozen en grootschalige muurschilderingen. Bosmans verbeeldt en bevraagt terugkerende thema’s uit het archief zoals migratie, huiselijkheid, seksualiteit, urbanisme en ecologie.

Als reactie op de afwezigheid van volkskunst in de geschiedenis van Witte de With bevat Decorations ook documenten ontleend aan 10,000 Years of Nordic Folk Art, een archief opgestart door kunstenaar Asger Jorn als onderdeel van het Scandinavian Institute for Comparative Vandalism, opgericht door Jorn in 1961 als een interdisciplinair instituut met als doel de kunstgeschiedenis te ‘vandaliseren’.

Als een discrete maar tevens permanente interventie in het Witte de With archief maakt Bosmans een selectie van archiefdozen die projecten documenteren waar hij een formele, anekdotische, of conceptuele affiniteit mee heeft. De kunstenaar neemt de binnenkant van de deksels van de geselecteerde archiefdozen als canvas en beschildert deze met visuele encrypties waarin hij de inhoud van deze archiefdozen symbolisch vertaalt. Deze kleine schilderijen worden zo opgenomen in de structuur en het materiaal van het archief, als stille aanwijzingen die alleen geopenbaard worden aan toekomstige onderzoekers wanneer de dozen worden geopend.

Naast de reeks kleinere schilderijen maakt Bosmans ook grootschalige muurschilderingen gebaseerd op meer universele thema’s uit Witte de Withs geschiedenis. Ook hiermee schrijft Bosmans zich blijvend in in de textuur van het kunstencentrum, aangezien de schilderingen na afloop van de tentoonstelling weer verdwijnen onder een nieuwe laag verf.

 Bezoek www.wdw.nl

Kasper Bosmans - Decorations
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.