1

In the Belly of the Whale




In the Belly of the Whale

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Deze tentoonstelling vindt zijn inspiratie in het verhaal van Jonas, de profeet die boete doet door in zee te springen en drie dagen in de buik van een walvis te mediteren. Wat betekent het om kunst te maken binnen verschillende sociale omstandigheden, en hoe kunnen kunstwerken door die contexten getransformeerd worden?

Door receptie en herkomst centraal te stellen worden kunstwerken, artefacten en hun traject door de tijd heen tegen elkaar uitgespeeld als in een nevelkamer, het vroeg twintigste-eeuwse wetenschappelijk instrument dat de beweging van deeltjes traceert en zichtbaar maakt. Toespelend op het vermogen van de nevelkamer om beweging en transformatie vast te leggen, kunnen de tentoongestelde werken gezien worden als ‘objecten’ die in hun beweging zijn vastgelegd. Het zijn beelden die via hun eigen dynamiek machtsstructuren, geschiedschrijving, nalatenschappen en andere vormen van verborgen epistemologische geweld laten zien.

Zoals de schakels in een groter systeem bieden de verzamelde werken hier verschillende perspectieven vanwaaruit esthetische bezwaren of affecten tegen de politieke achtergrond afgezet kunnen worden waarin ze ontstonden of later ontvangen werden. Sommige werken bevragen de manier waarop artefacten hun omgeving kunnen weerspiegelen door te onderzoeken hoe een object verandert aan de hand van wisselende tentoonstellingscontexten. Andere werken bevragen daarentegen hoe objecten juist de werkelijkheid zelf kunnen beïnvloeden. Deze tentoonstelling mijdt een eenduidige synthese en omarmt voortdurend onderzoek.

 Bezoek www.wdw.nl

In the Belly of the Whale
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.