1

De Nacht van de Eusebius




De Nacht van de Eusebius

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Begin 2015 is de film ‘Herwinnen door Werken’ van Alex Roosdorp teruggevonden in EYE Filmmuseum. Alex Roosdorp heeft de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog op film vastgelegd. Ook het centrum van Arnhem wordt gefilmd, in kleur, wat zeer bijzonder was in die tijd. Geluidloze beelden laten een onherkenbaar beschadigd stadscentrum zien; tussen de Rijn en de Eusebiuskerk is vrijwel alles weggevaagd. Eén beeld laat Rotaryclub Arnhem niet onberoerd: het bord dat ons erelid Piet Hoefsloot na terugkeer naar de verwoeste stad plaatste op de puinhopen van de meubelzaak aan de Bakkerstraat.

'Theirs is the Glory' is opgenomen in de zomer van 1945, in de puinhopen van Oosterbeek en Arnhem. Drie maanden na de bevrijding lagen de sporen van de oorlog daar nog letterlijk op elke straathoek. Kogelgaten, ingestorte muren en daken, schuttersputjes, sporen van granaatinslagen… Er waren straten waar geen huis meer overeind stond. De verwoesting was totaal, kortom: een prachtig decor voor een oorlogsfilm. Zeker als de acteurs ook nog eens zichzelf spelen.
Wie kijkt naar 'Theirs is the Glory' ziet geen acteurs die soldaatje spelen, maar échte militairen die naspelen hoe ze nog geen jaar eerder vochten op leven en dood. Er komt geen professionele acteur in de film voor. Elke militair die je ziet heeft daadwerkelijk meegevochten in de Slag om Arnhem. Hetzelfde geldt voor alle artsen, verplegers en verpleegsters in de film. Allemaal hebben ze in september 1944 middenin het oorlogsgeweld gezeten, en nog geen jaar later speelden ze hun eigen belevenissen na onder leiding van de Britse filmmakers.

 Bezoek www.eusebius.nl

De Nacht van de Eusebius
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.