1

Heroic Failure door Jozef van der Heijden




Heroic Failure door Jozef van der Heijden

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Eenzaamheid, humor, melancholie, verveling en romantiek; het zit allemaal in het werk van Jozef van der Heijden. Sinds 2005 werkt de kunstenaar aan het project Heroic Failure, waarin hij als alter ego van Napoleon de romantiek en de tragiek van het leven zoekt. Napoleon is een karikaturale figuur, maar ook een tragikomisch persoon. Na het hoogtepunt van zijn carrire als keizer, begint zijn down fall. De ene nederlaag volgt de andere op, alles mislukt. De ambitieuze heerser, de trotse, over het paard getilde man gaat ten onder.

Na zijn overgave werd Napoleon verbannen naar het eiland Sint-Helena in de Atlantische Oceaan. Hij zat vast, als een grote loser. Van der Heijden reist als jonge Napoleon de wereld over in de hoop deze te kunnen veroveren. Over deze reizen maakt de kunstenaar fictieve verhalen los van historische facts en figures waarin de verveeldheid toeslaat en ontsnappingen mislukken. Napoleon wordt daarin steeds meer een mythologisch en mystiek personage. Vaak op een slapstickachtige manier in beeld gebracht, in een bijzondere Napoleon outfit. Of hij nu Uganda probeert te ontvluchten in een groene boot, een kippetje roostert in Litouwen of verlichting zoekt bij de boom van Boeddha in India.

In de kelderverdieping van KunstFort Asperen presenteert Jozef van der Heijden voor het eerst een overzichtstentoonstelling van Heroic Failure. Aan de hand van videos, installaties en sculpturen creert hij zijn eigen Napoleontische wereld van mislukkingen.

Tip: combiticket met bunkerdans Diefdijk
Breng eerst een bezoek aan KunstFort Asperen met tevens de tentoonstelling Verboden Kringen, een expositie over de renovaties van het fort en de Diefdijklinie. En laat je daarna verbazen door de prachtige bunkerdans bij Bunker 599, Diefdijk 4 in Everdingen (op fietsafstand). Op vertoon van je entreebewijs van Fort Asperen, krijg je 2,50 korting op je voorstellingskaartje en betaal je slechts 7,50 in plaats van 10 (prijs kinderen blijft 5).

 

Heroic Failure door Jozef van der Heijden
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.