1

Weekend van de (maritieme) archeologie




Weekend van de (maritieme) archeologie

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Wil jij weten wat archeologie is en wat een archeoloog eigenlijk naar zoekt? En waarom archeologie belangrijk is? Kom dan naar het weekend van de Archeologie op zaterdag 15 en zondag 16 oktober. In heel Nederland zijn er diverse evenementen bij archeologische diensten, depot en musea waar je kennis kunt maken met de archeologie. Bij Nieuw Land Erfgoedcentrum duik je in de wereld van de maritieme archeologie.
De geschiedenis van Nederland is altijd sterk vervlochten geweest met transport over water. Een belangrijk vaarwater voor dat transport vormden het Almere en later de Zuiderzee, als gigantisch verkeersplein, gelegen in het centrum van de Lage landen. Dat het transport niet altijd goed afliep op de Zuiderzee is te merken aan het aantal scheepswrakken dat gevonden is na de drooglegging. In Flevoland zijn er ruim 450 scheepswrakken in kaart gebracht. Maritiem archeologen onderzoeken jaarlijks een scheepswrak. Bijzondere wrakken worden geconserveerd, bijvoorbeeld een ventjager uit 1710, gevonden nabij Swifterbant en middelpunt van de tentoonstelling Vergane Schepen bij Nieuw Land.

Naast de scheepswrakken afkomstig uit de bodem van de Zuiderzee, wordt hier sinds het voorjaar 2016 ook gewerkt aan de conservering van een Middeleeuwse kogge. De kogge dateert uit de hoogtijdagen van de Hanzesteden en lag al eeuwen op de bodem van de IJssel, ter hoogte van Kampen. Met voorbereidingswerkzaamheden voor

 Bezoek www.nieuwlanderfgoed.nl

Weekend van de (maritieme) archeologie
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.