Peter Downsbrough | FROM TO


-advertentiepositie-



Peter Downsbrough | FROM TO

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Sinds de jaren '60 werkt Downsbrough aan een veelzijdig oeuvre dat fotografie, sculptuur, installaties, kunstenaarsboeken en postkaarten omvat. Een vernieuwende benadering van ruimte en taal verbindt zijn werk met de minimal art en de conceptuele kunst.

De nieuwe publicatie die door de twee musea wordt uitgegeven vormt een aanvulling bij de kunstenaarsboeken die Downsbrough tussen 1968 en 2010 creëerde. Ze inventariseert ca. 400 postkaarten die de kunstenaar sinds de jaren '80 bewerkte en deels naar vrienden, collega-kunstenaars en curatoren verstuurde.

Het gebruik van de postkaart als medium houdt verband met Downsbroughs fascinatie voor de stedelijke ruimte. Als ouderwets aandoende producten van onze toeristische blik tonen zijn kaarten plekken met iconische monumenten en architectuur of meer banale, inwisselbare ‘non-plaatsen’ zoals stranden, havens of rivieren.

Met kleefletters, plakband en offsetdruk grijpt de kunstenaar op de gerecupereerde afbeeldingen in. Hij brengt er lijnen, letters en woorden op aan die onze lezing van de afgebeelde plaatsen beïnvloeden. Lijnen verdelen de beelden of volgen vluchtlijnen erin. Foto’s zijn altijd beperkte uitsneden uit de werkelijkheid maar Downsbroughs toevoegingen werken suggestief, breken de beelden open en prikkelen onze verbeelding.

 Bezoek www.smak.be

Peter Downsbrough | FROM TO
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.