1

21 rue la Boétie


-advertentiepositie-



21 rue la Boétie

» Let op: deze activiteit is voorbij «

De tentoonstelling is gebaseerd op het boek 21 rue La Boétie (Grasset) van Anne Sinclair, waarin de schrijfster het levensverhaal beschrijft van haar grootvader, Paul Rosenberg (1881- 1959), een van de grootste kunsthandelaars van de eerste helft van de vorige eeuw. De carrière van deze uitzonderlijke man, succesvol zakenman en verlicht kunstliefhebber, vriend en agent van Picasso, Matisse, Braque, Léger, Marie Laurencin was de rode draad voor een verhaal dat zijn leven overstijgt en waarin hij tegelijkertijd acteur en slachtoffer is.

Een tentoonstelling over kunst en over de beschaving, waarbij de mythische galerij van Paul Rosenberg fungeert als een scharnier tussen de schilderkunst van de XXe eeuw en de geschiedenis van de kunst, de sociale en politieke geschiedenis en de mentaliteit in Frankrijk, Europa en de Verenigde Staten.
Voor deze gelegenheid zijn zestig meesterwerken uit de moderne kunst verzameld, waarvan een groot deel nog nooit eerder vertoond werd in België. Bewonder uitzonderlijke werken van onbetwiste meesters van de moderne kunst, afkomstig uit de grootste musea van over de hele wereld en uit privécollecties.

Een groot deel van deze werken heeft een rechtstreekse band met Paul Rosenberg, omdat zij ooit terechtkwamen in zijn galerieën in Parijs of New York. De man was een bevoorrecht getuige van een cruciaal moment uit de kunstgeschiedenis: de verschuiving van het artistieke zwaartepunt van de ene kant van de Atlantische Oceaan naar de andere, dat alles tengevolge van de ingrijpende invloed van de Tweede Wereldoorlog. Door een wrede ironische speling van het lot werd zijn galerie aan de rue La Boétie in mei 1941 het kantoor van het ‘Institut d’Etude des Questions juives’, een Franse antisemitische organisatie die werd gesteund door de Propagandastaffel. Paul Rosenberg was zelf het slachtoffer van de kwellingen van zijn tijdperk: zijn Franse nationaliteit werd hem afgenomen door het Vichy-regime omdat hij jood was en een grote hoeveelheid kunstwerken werd geplunderd door Duitse bezetter. 70 jaar later duiken sommige van deze werken nog op.

De tentoonstelling bevat ook een selectie uitzonderlijke documenten, die nog nooit eerder werden getoond en die afkomstig zijn uit Europese en Amerikaanse archieven. Zij schetsen een beeld van de bijzondere relaties tussen de kunstenaar en de handelaar en geven een inzicht in de manier waarop de kunsthandel ontstond bij het begin van de modernistische periode. Een reeks scenografische, audiovisuele en multimediale toepassingen vullen het verhaal aan en diepen de historische thema’s uit die worden aangehaald in de tentoonstelling.

 Bezoek www.21ruelaboetie.com

21 rue la Boétie
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.