1

Richard Long| Prenten




Richard Long| Prenten

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Deze winter is in Museum Nairac de tentoonstelling ‘Richard Long| Prenten’ te zien. Deze tentoonstelling is een keuze uit de omvangrijke verzameling prenten van Gerard Vermeulen, tevens gastconservator. Het werk van Long komt hier op de Veluwe, een provincie die bekend staat om haar prachtige natuur, volledig tot zijn recht.

Land Art
Richard Long (geboren 1945 in Bristol, Engeland) drukt sinds vijftig jaar een belangrijke stempel op de kunstwereld en wordt gezien als één van de markantste kunstenaars van de Land Art. Zijn werken maken wereldwijd onderdeel uit van vele belangrijke publieke en private collecties, zoals bijvoorbeeld het Guggenheim Museum (New York) en het Hamburger Bahnhof (Berlijn) . Hier in Nederland is zijn werk opgenomen in de collecties van o.a. Museum Boijmans Van Beuningen en het Kröller-Müller Museum. Zoals een Land Art kunstenaar betaamt manipuleert Long het landschap om zich heen, door wijzigingen (klein of groot) in een landschap aan te brengen door kunstzinnige bedoelde ingrepen.

Wandelen staat centraal in het werk van Long als een manier van waarnemen en registreren van het landschap. Voor zijn werken in het landschap gebruikt hij materiaal dat hij ter plekke vindt, zoals stenen en drijfhout. Deze werken zijn tekens van zijn fysieke en persoonlijke betrokkenheid bij het landschap. Ze weerspiegelen de vergankelijkheid, de veranderende processen van de tijd en de relatie van de mens met het landschap en kosmos. Long maakt cirkels of lijnen van stenen of takken, die door weer en wind in de loop van de tijd weer opgenomen worden door de natuur.

We weten dat de kunstwerken van Long ooit hebben bestaan omdat Long het werk fotografeert. Met zijn foto’s en teksten doet hij vervolgens verslag aan de kijker die de echte werken in de natuur bijna nooit te zien krijgt. De teksten zijn beschrijvingen, die ons vertellen wanneer en waar hij aanwezig was en wat hij heeft waargenomen.

De vloerwerken die Long maakt voor musea en galeries zijn meestal geometrische vormen met natuurlijke materialen. In de tentoonstelling is ‘Flint Line’, een lijn van vuurstenen uit 2012, te zien.

Kijk voor meer informatie en actuele openingstijden op www.nairac.nl

 Bezoek redirect.nairac.nl

Richard Long| Prenten
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.