1

Stroom Den Haag: Ik sterf, dus ik ben




Stroom Den Haag: Ik sterf, dus ik ben

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Van 31 oktober t/m 26 november is de tentoonstelling Ik sterf, dus ik ben van Stroom Den Haag te zien in het Atrium Den Haag.

Dagelijks zien we in kranten, op televisie en sociale media beelden van stervende of dode mensen. Zij komen in het nieuws als slachtoffers van natuurrampen en (oorlogs)geweld. Hun dood is vaak ver van ons bed. Misschien wel net zo ver als onze eigen dood. Stiekem zijn we als de dood om het daarover te hebben. En zeker niet in de openbaarheid of zomaar in de stad. Met de tentoonstelling Ik sterf, dus ik ben die Stroom Den Haag in november in het Atrium presenteert, worden bezoekers uitgenodigd om juist wel eens bij de eigen dood stil te staan. En het er vooral met elkaar over te hebben. Centraal in de tentoonstelling staat het monumentale videowerk I will die van de Chinese kunstenaar Yang Zhenzhong. Het stadhuis als locatie waar je naartoe gaat om leven en dood aan te geven - is hiervoor bij uitstek geschikt.

In het videowerk I will die kijken allerlei mensen van over de hele wereld je recht aan terwijl ze in hun moedertaal zeggen: ik zal sterven. Yang Zhenzhong was nieuwsgierig welke uitdrukking mensen op hun gezicht zouden hebben als ze voor een camera deze woorden uitspreken. En hoe kijken ze daarna? De meeste mensen spelen toneel voor een camera, terwijl doodgaan toch echt werkelijkheid is. Voor iedereen, ongeacht leeftijd, rijkdom of cultuur.
De presentatie van dit monumentale videowerk op de toonaangevende kunstmanifestatie Biënnale in Venetië in 2007 betekende wereldwijde erkenning voor Zhenzhong.

Death Cafés
Om daadwerkelijk met elkaar in gesprek te raken over de dood organiseert Stroom in samenwerking met een groep vrijwilligers gedurende de tentoonstelling een aantal zogenoemde Death Cafés. Het zijn ongedwongen bijeenkomsten met als doel het praten over de dood meer in de openbaarheid te brengen. Met dergelijke gesprekken over de dood helpen we elkaar meer uit het leven te halen. Het is een fenomeen dat ontstaan is in de Verenigde Staten, maar inmiddels over de hele wereld bekend is.
www.deathcafe.com
Death Cafe Nederland
Bezoekers aan de tentoonstelling kunnen zich ter plekke opgeven voor een Death Café in het Atrium, maar ook door zich aan te melden via reserveren@stroom.nl.

Ik sterf, dus ik ben is de derde tentoonstelling op rij die Stroom in samenwerking met stichting Atrium City Hall in het stadhuis organiseert. In 2014 was er de expositie Beelden van de binnenstad over De Beeldengalerij en in 2015 was het onderwerp monumenten: Om nooit te vergeten. Welke kleur hebben onze Haagse monumenten? Stroom wil in het stadhuis specifieke onderwerpen bij een breed publiek en op een toegankelijke manier onder de aandacht brengen.

Parallel aan de expositie in het stadhuis is bij Stroom t/m 13 november 2016 de tentoonstelling Circles of Focus: The Fall Experiment van de kunstenaars Christine Borland en Brody Condon te zien. Het is een doorlopend onderzoeksproject naar de mogelijkheden van donatie van het menselijk lichaam na de dood, aan de kunsten. Bij Stroom ligt het accent op de vraag of een sculptuur als basis kan dienen voor een juridisch bindend contract bij lichaamsdonatie.

De tentoonstelling komt tot stand met dank aan:
Gemeente Den Haag, Atrium City Hall en het Mondriaan Fonds
Tekst en organisatie: Sandra Spijkerman
Grafisch ontwerp: Janneke Hendriks

Meer informatie is te vinden op https://www.stroom.nl/activiteiten/tentoonstelling.php?t_id=2439978.

 Bezoek www.atriumcityhall.nl

Stroom Den Haag: Ik sterf, dus ik ben
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.