De kracht van kleur in de Middeleeuwen


-advertentiepositie-



De kracht van kleur in de Middeleeuwen

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Wie denkt dat de Middeleeuwen kleurloze en donkere tijden waren, heeft het mis. Geen kerk, kasteel of harnas was grijs. Daar is nog maar weinig van te zien, omdat de kleuren door de eeuwen heen vervaagd of verdwenen zijn. Daarom haalt het Muiderslot van 12 november 2016 t/m 5 maart 2017 de kleurrijke Middeleeuwse wereld terug naar het kasteel met de tentoonstelling De kracht van kleur in de Middeleeuwen.

Geel stond in de Middeleeuwen bekend als nepgoud en dus was de kleur vooral geschikt voor narren, zotten en hoeren. Een beetje edelman wilde niet met geel geassocieerd worden. Een bont beschilderde ridderhelm in de tentoonstelling laat zien dat de nobele kleur bij uitstek blauw was. Blauw stond voor rechtvaardigheid en vertrouwen en sierde vele familiewapens en zelfs het wapentuig. In de kracht van kleur in de Middeleeuwen worden de verborgen boodschappen van de kleuren ontrafeld.

Kerken en openbare gebouwen waren in de Middeleeuwen uitbundig beschilderd en ook kastelen blonken in full color en werden van vloer tot plafond versierd. Het verfraaien van interieurs met kleuren staat centraal in de tentoonstelling. Bezoekers betreden een onvervalst Middeleeuws schilderatelier, waarin het maken van kleuren uit de doeken wordt gedaan. Aan de hand van kleine juweeltjes, zoals een stenen kopje dat ooit boven een deur ingemetseld zat in het verdwenen kasteel van Egmond, komt de bonte Middeleeuwse kleurenpracht in interieurs tot leven. Interieurs die door het vervagen van de kleuren verdwenen zijn en met vragen omringt. Een tipje van de sluier wordt opgelicht in een tegenwoordig kalkwit kasteel, maar wie zegt hoe het er ooit op het Muiderslot heeft uitgezien. Vast niet geel.

 Bezoek www.muiderslot.nl

De kracht van kleur in de Middeleeuwen
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.