1

Zet eens een boom op... met Dick van Dorp




Zet eens een boom op... met Dick van Dorp

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Zet eens een boom op... met Dick van Dorp

Nadat we ergens tegen het einde van de Middeleeuwen onze laatste oerbossen gekapt hadden, op een enkel veel te nat bos en wat ‘heerlijke jachtbossen’ na, bleef er veel vraag naar hout: brandhout, bouwhout, hout voor de vele ovens, hout voor de talrijke schepen. Natuurlijk konden we dat importeren, maar een beetje zelfvoorzienigheid kon geen kwaad. Daarom heeft de wetgever al snel met een wet geregeld hoe we met bos en ‘bruikbare’ bomen moesten omgaan. Dat betekende, dat je niet klakkeloos bos of bomen mocht kappen.

Naast een Boswet ging een gemeente er binnen haar bebouwde kom ook nog eens regels voor stellen. Maar de wetgever voorzag ook wel dat er nog veel meer te regelen moest zijn, want mocht een willekeurige buurman op de erfscheiding één of meer hoge bomen laten groeien of waren daar regels voor. Mocht een grondeigenaar zo maar elke forse en beeldende boom gaan kappen, als hij er genoeg van had. Kortom, wat mag eigenlijk wel of niet. En is de Nederlandse wet er voor eens en altijd, of is die aan onze tijdgeest onderhevig? We hoeven maar te verwijzen naar het TV-programma ‘De rijdende rechter’, dan weet u ook hoe er bij een ‘kort geding’ vaak langslepende kwesties aan de orde zijn waarbij ook bomen zijn betrokken.

Dick van Dorp kent uit zijn praktijk inmiddels alle ins en outs van bomen en wil er graag met u een boom over opzetten. Kom en boom mee!

 Bezoek beleefzwartsluis.nl

Zet eens een boom op... met Dick van Dorp
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.