1

De hazelmuis in een aangekleed landschap


-advertentiepositie-



De hazelmuis in een aangekleed landschap

» Let op: deze activiteit is voorbij «

De hazelmuis in een aangekleed landschap

donderdag 20 apr 2017 - 20:00 uur

Kom meepraten op de klankbordavond van de districtscommissie Limburg van Natuurmonumenten. Deze  wordt gehouden in de kantine van speeltuin de Mergelhoof, Heiweg 1  6212XM te Maastricht en duurt van 20 uur tot 22 uur. Indien er Verenigingszaken zijn zullen die na de pauze behandeld worden.  Iedereen is welkom, maar graag vooraf aanmelden. Anke Brouns (voormalig gebiedsbeheerder van ARK en nu lid van de districtscommissie) zal dit onderwerp inleiden. De districtscommissie wil graag met belangstellenden in discussie over wat burgers kunnen doen om hun steentje bij te dragen

Het nut van een aangekleed landschap

Natuurmonumenten presenteerde begin 2017 het ‘Aanvalsplan voor het Nederlandse landschap’ (www.natuurmonumenten.nl/aanvalsplan). De achterban maakt zich grote zorgen over de teloorgang van het Nederlandse landschap. Streekconferenties hebben geleid tot diverse initiatieven om het typisch Nederlandse landschap beter te beschermen. Dit gaat verder dan alleen de gebieden van Natuurmonumenten; het strekt zich uit naar het omliggende agrarische gebied. Ook overheden worden aangesproken hun verantwoordelijkheid te nemen. Waarom is het belangrijk de streekeigen natuurlijke elementen in het landschap te behouden?

De hazelmuis

In het uiterste zuiden van Limburg, in het Geul –en Gulpdal komt de hazelmuis nog voor. Dit diertje was vroeger veel algemener, maar door veranderingen in het landschap is het in Nederland haast uitgestorven. Met name hagen en mooi uitgegroeide bosranden zijn erg belangrijk voor de hazelmuis; hij vindt er zijn voedsel op het moment dat er jongen geboren worden, en hij gebruikt hagen om zich te verplaatsen door open gebied. Daarom is Natuurmonumenten samen met collega natuurbeschermers enkele jaren geleden een actie begonnen om de hazelmuis voor Limburg - en dus voor Nederland - te behouden. Gebieden worden geschikt gemaakt door aanplant van hagen en meer ruimte voor goed ontwikkelde bosranden.

…en andere dieren

Niet alleen de hazelmuis profiteert van een aangekleed landschap, ook andere soorten, zoals de grauwe klauwier, de wilde kat, de steenuil en allerlei vlinders kunnen niet zonder die kleinschaligheid. En natuurlijk genieten ook mensen er van, een mooi landschap draagt bij aan ons welbevinden, en aan de Zuid-Limburgse economie. Welke initiatieven kunnen wij ontplooien om het typisch Zuid-Limburgse landschap te behouden, en te herstellen waar dat nodig is?

Zuid-Limburg

Sint-Pietersberg, Natuurspeeltuin De Merregelhoof

Mergelweg 231 (rijd hier de Heiweg in)
6212 XE  Maastricht

Prijzen

Lid €0,00Niet lid €0,00Nog 50 plaatsen beschikbaarDirect aanmelden & boeken

 Bezoek www.natuurmonumenten.nl