Tentoonstelling el niño, als de regen niet komt


-advertentiepositie-



Tentoonstelling el niño, als de regen niet komt

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Van 20 maart t/m 3 april (behalve 25 maart) is de fototentoonstelling El Niño, als de regen niet komt te zien in het Atrium Den Haag van de Dutch Relief Alliance met foto's van fotografen Ilvy Njiokiktjien en Petterik Wiggers.

El Niño: een klimaatfenomeen met grote gevolgen
El Niño is een natuurverschijnsel dat ontstaat door wisselingen in de temperatuur van de Stille Oceaan. Het normaal gesproken koele zeewater wordt sterk verwarmd en dat heeft grote gevolgen voor het klimaat. Het beïnvloed het weer in grote delen van de wereld. Met name de temperatuur en de patronen van regenval veranderen door El Niño.
In 2015-2016 zorgde El Niño voor grote problemen, vooral in het oosten en zuiden van Afrika. Meerdere landen kregen te maken met extreme droogte, de ergste droogte in vijftig jaar. Hierdoor worden arme boeren en miljoenen mensen die afhankelijk zijn van het voedsel dat zij verbouwen, ernstig getroffen. Omdat het voorgaande oogstseizoen ook al niet goed was, raken voorraden uitgeput en hebben steeds minder mensen voldoende te eten.
De Dutch Relief Alliance (DRA) is een samenwerking tussen 14 Nederlandse ontwikkelingsorganisaties, die gezamenlijk aanspraak kunnen maken op financiering voor noodhulpprojecten bij langdurige crises en acute rampen zoals de gevolgen van El Nino in Afrika.

DRA-projecten in Ethiopië en Zimbabwe redden levens
Ethiopië is één van de landen die zwaar getroffen is door de gevolgen van El Niño. De regenperiodes kwamen later en waren korter. Miljoenen mensen zijn getroffen en hebben dringend hulp nodig. De DRA-leden zijn anderhalf jaar geleden begonnen met het verlenen van noodhulp aan deze slachtoffers.

In Ethiopie werken we samen aan voedselzekerheid voor ruim 85.000 Ethiopiërs. Ook behandelen we bijna 100.000 ondervoede kinderen en zwangere vrouwen. We verstrekken droogtebestendige zaden aan 55.000 mensen, zodat zij in de toekomst beter bestand zijn tegen extreme droogte. En omdat de droogte ook grote impact heeft op de watervoorzieningen, zorgen we er ook voor dat meer dan 200.000 mensen toegang hebben tot water en sanitaire voorzieningen.

El Nino zorgde in Zimbabwe voor het droogste groeiseizoen in 35 jaar. 4,3 miljoen mensen ondervinden ernstige gevolgen van de droogte. De oogsten zijn mislukt en er is te weinig water, waardoor ook het vee sterft.
Met een budget van €3,5 m zijn in totaal zijn er bijna 300.000 mensen bereikt. Hiervan heeft meer dan de helft (150.000 mensen) voedselhulp gekregen, bv door voedselpakketten, geld of schoolmaaltijden. 80.000 mensen hebben landbouwsupport gekregen bv via zaden of landbouwtraining. 850 kinderen en zwangere vrouwen hebben hulp gekregen om ondervoeding te voorkomen via gezondheidsklinieken. Met het herstellen van waterbronnen zijn bijna 75.000 mensen bereikt en meer dan 50.000 hebben hygiënepakketten, met emmers en zeep, ontvangen.
De fotojournalisten Petterik Wiggers en Ilvy Njiokiktjien maakten een reportage over de gevolgen van El Nino en het werk van de DRA.
De expositie is hier een indrukwekkende selectie van.

Petterik Wiggers woont in Ethiopie en kent het land door en door. Hij won vele prijzen met zijn heldere en integere fotografie.

Ilvy Njiokiktjien won een World Press Photo Award, was Fotograaf des Vaderlands en werkt veel in zuidelijk Afrika.
Beiden werken regelmatig voor NRC Handelsblad.

Meer informatie is te vinden op https://www.elninooxfam.org/nl/

 Bezoek www.atriumcityhall.nl

Tentoonstelling el niño, als de regen niet komt
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.