Beeld en Geluid op zondag: De Westerbork-film


-advertentiepositie-



Beeld en Geluid op zondag: De Westerbork-film

» Let op: deze activiteit is voorbij «

In het voorjaar van 1944 legde de Joodse gevangene Rudolf Breslauer het dagelijks leven in het kamp Westerbork vast op film, in opdracht van de Duitse kampcommandant Albert Gemmeker. Er is geen andere film bekend die het dagelijks leven in een doorgangs- of concentratiekamp op deze manier in beeld brengt. Zo maakte hij op 19 mei 1944 unieke filmopnamen van een transport uit Westerbork. Het fragment waarin het Sinti-meisje Settela Steinbach ons aankijkt vanuit een goederenwagon is een iconisch beeld geworden voor de transporten naar nazivernietigingskampen in WO II.

De film werd uiteindelijk nooit voltooid. Het ruwe materiaal is grotendeels bewaard gebleven en bevindt zich in het archief van Beeld en Geluid. In dit college over de Westerbork-film bespreekt collectiespecialist Hans van der Windt de geschiedenis van deze unieke film en betoogt hij waarom het beeld van het Sinti-meisje zo iconisch is geworden.

Tijdens dit college van Beeld en Geluid op zondag, vertellen collectiespecialist Hans van der Windt (Beeld en Geluid) en beeldonderzoeker René Kok (NIOD) over de historie en de oorspronkelijke opzet van de Westerborkfilm. Ze betogen waarom het waardevol is om het filmmateriaal op basis van het originele propaganda-script te hermonteren.

 Bezoek www.beeldengeluid.nl

Beeld en Geluid op zondag: De Westerbork-film
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.