S.M.A.K.: Dirk Zoete. To be determined


-advertentiepositie-



S.M.A.K.: Dirk Zoete. To be determined

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Tekenen ligt aan de basis van elk werk van Dirk Zoete. Vanuit tekeningen maakt hij maquettes, sculpturen, architecturale constructies, foto’s, films en ook nieuwe tekeningen. In S.M.A.K. toont hij recent en nieuw werk in een wisselende opstelling die het midden houdt tussen een tentoonstelling en een tijdelijk kunstenaarsatelier.

Dirk Zoete zet zijn verbeelding in scène. Zijn denkmodellen over de wereld en de mensen presenteert hij op podia en in decors die deel uitmaken van zijn werk. Hij regisseert er wisselende taferelen met een licht absurd gezelschap van personages, dieren en hun attributen. Zowel in zijn tekeningen als in zijn ruimtelijke werken ligt de nadruk op het oppervlak: de figuren zijn er vlak, schematisch en bevolken frontale ruimtes. Ze functioneren als de tekens in Zoete’s speelse artistieke taal.

Vormelijk herinneren de ruimtes en personages van Dirk Zoete aan de revolutionaire theaterdecors en kostuums van het Duitse Bauhaus en het Russische constructivisme van het begin van de 20ste eeuw. Alleen vertonen zijn figuren een meer menselijk, bijna melancholisch karakter. Sommige doen denken aan de late boerenportretten van schilder Kasimir Malevitsj. Dit is geen toeval, want Zoete komt uit een landbouwersfamilie. De boerenstiel schemert in zijn creaties door in zowel beeldkeuze als materiaalgebruik.

 Bezoek www.smak.be

S.M.A.K.: Dirk Zoete. To be determined
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.