1

Fortengordel 2017: Forté, muziek in de forten.




Fortengordel 2017: Forté, muziek in de forten.

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Het thema tijdens de 8ste Fortengordel is muziek. Jonge bezoekers componeren een uniek muziekstuk of luisteren naar de verhalen van Meneer Zee.

Vertellers brengen verhalen over muziek, migratie en het water voor jong en oud. Gaffeltuig zorgt voor de muzikale noot met een breed repertoire waterliedjes.

Gidsen leiden je rond in- en rond het fort.

Tentoonstelling 14-18:Belgen vluchten naar Nederland en tentoonstelling 'Vluchtelingen' van kunstenares Renate Els Aerts. Tijdens deze achtste editie van de Fortengordel is er op Fort Liefkenshoek voor ieder wat wils.

Op de Muziekmobiel van MOOSS kunnen kinderen en jongeren zich volledig laten gaan: op de conga’s, de gestemde klokjes, allerlei verschillende trommels, een elektronisch orgel, met stemeffecten ... Met loeiharde of net stille geluidjes componeren jonge bezoekers een uniek muziekstuk.

De Shantygroep Gaffeltuig brengt waterliedjes uit de vier windstreken. Liedjes over oud en nieuw, verdriet en plezier, vertrekken en weer thuiskomen. Meezingen is een must! Vertellers (Veerle Ernalsteen & Joke Van Roeyen) nemen de bezoeker op sleeptouw door de geschiedenis en laten verhalen over het leven op zee herleven. Van stoere zeemannen zoals Odysseus die het moet opnemen tegen de Sirenen tot Belgische emigranten die met de RSL opzoek gingen naar een beter leven in Amerika. Voor de kinderen vertellen zij twee verhalen over de kracht van muziek.

Meneer Zee brengt met zijn Sjieken Bak een verhaal over hoe verwarrend ‘identiteit’ wel kan zijn in Kamishibai-stijl.

De tentoonstelling (Gemeente Archief Beveren) in de officierswoning neemt de bezoeker mee naar ’14-’18. Niet het front maar de vluchtende bevolking staat centraal. Aan de hand van uniek foto- en filmmateriaal krijgt de bezoeker een beeld van de vlucht en vluchtroutes, de noodopvang en vluchtelingenkampen in Nederland (Ede, Uden, Nunspeet, …), het dagelijks leven in deze kampen en de terugkeer naar huis.

Op het binnenplein staat de installatie ‘Vluchtelingen’ van kunstenares Renate Els Aerts. Deze opstelling toont meer dan honderd vluchtelingen op de loop voor oorlog en geweld. Elk beeldje heeft een eigen gezicht, een eigen verhaal. Hun verhalen zijn te lezen op de dossiers die aan de sokkels hangen. Het werk van Renate Els Aerts is gebaseerd op de huidige vluchtelingenstroom maar verwijst ook naar vluchtelingen uit het verre verleden. Meer info en foto’s van deze tentoonstelling staan op de facebookpagina: els renate aerts.

Het fort zelf ontdekken kan met een Beverse gids die de bezoeker graag mee op sleeptouw neemt door de boeiende geschiedenis dat dit indrukwekkende fort te vertellen heeft. Natuurliefhebbers verkennen in de voormiddag met een natuurgids de dijk rond het fort.

I.s.m CC Ter Vesten en Gemeentearchief Beveren.

 Bezoek www.fortliefkenshoek.be

Fortengordel 2017: Forté, muziek in de forten.
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.