1

Jazz Orchestra of the Concertgebouw




Jazz Orchestra of the Concertgebouw

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Jazz Orchestra of the Concertgebouw olv Henk Meutgeert
Vrijdag 30 juni 2017 | 20.15 - 23.00 uur | € 29,50 *

Muzikale inloop vanaf 19.30 uur verzorgd door: "DJ Play It Again Sem."

Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw onder leiding van Henk Meutgeert heeft vanavond als speciale gast gitarist Stochelo Rosenberg.

Toen Henk Meutgeert in 1975 zijn pianostudie aan het Conservatorium in Zwolle met succes had afgerond – Chopin, Schumann en Beethoven galmden langdurig na – wisten alleen hij en één van zijn leermeesters Frans Elsen, dat de jazz in zijn leven een hoofdrol zou gaan spelen. Niet dat hij de klassieke muziek de rug toekeerde, verre van dat. Want de manier waarop hij zo’n 25 jaar later allerlei muzieksoorten in een soort synthese samenvoegde, mag heel bijzonder genoemd worden. Met zijn eigen “Jazz Orchestra of the Concertgebouw” treedt hij immers regelmatig op, samen met Het Gelders Orkest, het Orkest van het Oosten, het Noord Nederlands Orkest, het Limburgs Symfonie Orkest en zelfs het Singapore Symphony Orchestra.

Henk Meutgeert heeft zich ontwikkeld tot een echte bruggenbouwer en is als geen ander in staat om uiteenlopende muzikale stromingen en muzikale persoonlijkheden bij elkaar te brengen. Met een onnavolgbare virtuositeit en groot vakmanschap schrijft hij arrangementen voor uiteenlopende bezettingen en in verschillende muzikale genres. De rij van solisten waarmee hij in de afgelopen dertig jaar heeft samengewerkt is onafzienbaar en indrukwekkend en loopt van Dizzy Gillespie, Mel Tormé, George Duke, Jessye Norman, Elvin Jones, Joe Henderson, Dee Dee Bridgewater, George Coleman, McCoy Tyner, Lee Konitz, Johnnie Griffin, Freddie Hubbard, en Tom Harrell, maar ook Han Bennink, Jean “Toots” Thielemans, Misha Mengelberg, Guus Jansen en Theo Loevendie.
Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw wordt omschreven als de beste en meest swingende bigband van Nederland. Het orkest is in 1996 opgericht als New Concert Big Band door o.a. Henk Meutgeert en draagt sinds 1999, op initiatief van toenmalig Concertgebouw directeur Martijn Sanders, de naam van Het Koninklijk Concertgebouw.

Het JOC treedt wereldwijd op met grote jazzhelden als Benny Golson, Oleta Adams en jong talent als José James, Christian Scott en Ruben Hein. Via grotere en kleinere concerten verbindt het JOC zich met haar publiek en maakt jazz, in de brede zin van het woord, toegankelijk voor een divers publiek. Tijdens de buitenlandse concerten brengt het JOC de Nederlandse jazz naar de grote, buitenlandse concertzalen. Jaarlijks bezoeken ca. 35.000 bezoekers de concerten van het JOC.

Vanaf november 2015 staat het JOC onder leiding van chef-dirigent Dennis Mackrel (1962). Mackrel begon zijn professionele loopbaan als tienjarige en werd op zijn twintigste de jongste drummer ooit in de Count Basie band. Mackrel speelde in orkesten als The Vanguard Jazz Orchestra, The Carla Bley Very Large Band en de Dizzy Gillespie All Star Big Band. Hij ontwikkelde zich van sideman tot bandleider in de vele samenwerkingen met Europese orkesten waaronder de UMO bigband uit Helsinki (Fin) en de WDR bigband uit Keulen (D). In 2010 keerde hij als bandleider terug bij de Count Basie Orchestra, waar hij tot 2013 werkzaam bleef.

De samenwerking met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw gaat terug tot 2004, waar hij eerst regelmatig als drummer te horen was. Vanaf 2014 heeft Mackrel het orkest meerdere malen geleid, onder meer in de Grote Zaal van Het Concertgebouw.

Solist Stochelo Rosenberg.

Stochelo Rosenberg werd geboren in een zigeunerkamp. Hij was de eerste zoon van Mimer Rosenberg en Metz Grunholz. Hij heeft vier broers en een zus. Stochelo heeft twee zonen: Isaac en Pepito (Jazzy) en een dochter Brigett.

Stochelo Rosenberg begon met gitaarspelen op tienjarige leeftijd; vrij laat voor een jongen uit een familie die volledig bestaat uit muzikanten. Hij leerde gitaarspelen van zijn vader en zijn oom Wasso Grunholz, maar leerde het meest door te luisteren naar de opnamen van zijn held, Django Reinhardt. Toen hij 12 jaar oud was wonnen Stochelo en zijn neef Nous'che Rosenberg(slaggitaar) en Rino van Hooijdonk (sologitaar) de eerste prijs in het televisieprogramma Stuif es in. Verscheidene platenmaatschappijen waren geïnteresseerd, maar Stochelo's ouders wilden hun zoon buiten de schijnwerpers laten opgroeien. Hij speelde in deze jaren samen met Nous'che en zijn broer Nonnie Rosenberg (contrabas) in kerken en op zigeunerkampen overal in Europa.

 Bezoek www.cabriosoest.nl

Jazz Orchestra of the Concertgebouw
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.