Maarten Luther 1517 - 2017: 500 jaar Reformatie


-advertentiepositie-



Maarten Luther 1517 - 2017: 500 jaar Reformatie

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Maarten Luther 1517 - 2017: 500 jaar Reformatie

Het jaar is 1517. Maarten Luther spijkert zijn 95 stellingen aan deur van de slotkapel in Wittemberg. Deze daad betekende het begin van de Reformatie. Hierdoor ontstond een schisma tussen protestantse en katholieke christenen met belangrijke gevolgen ook voor de muziek van de 16e eeuw. Luther streefde naar eenvoudige kerkmuziek in de landstaal, begrijpelijk voor het volk. Hij schreef en componeerde ook zelf zulke liederen. Bekend is zijn ‘Ein feste Burg ist unser Gott’.

Vocaal ensemble Roundelay presenteert in het concert van 7 mei bij Willibrordconcerten Waalre enkele muzikale voorbeelden uit deze roerige periode. Enerzijds zullen koralen en psalmen de revue passeren, anderzijds chansons en liefdesliederen, gevolgd door motetten die hun oorsprong vinden in de Contrareformatie, de reactie van de Rooms Katholieke kerk op de Reformatie, waarbij de Katholieke kerk ook de hand in eigen boezem stak. De Contrareformatie maakte de Katholieke kerkmuziek eenvoudiger, nog steeds polyfoon, maar terughoudend in expressie en met een rustig en vloeiend ritme, zodat de teksten beter verstaanbaar werden. Daarin werd Luther door de Katholieken gevolgd. Het concert op 7 mei heeft als titel “Maarten Luther 1517 - 2017: 500 jaar Reformatie”.

Ensemble Roundelay
heeft als thuisbasis Riethoven en bestaat uit dertien enthousiaste geoefende en geschoolde liefhebbers van de madrigaalkunst uit de 16e en 17e eeuw. Sinds de oprichting in 2000 studeren de zangers jaarlijks een programma in met een interessant thema uit de Renaissance. In 2005 is de traditie ontstaan om ieder jaar op Hemelvaartsdag een optreden te verzorgen in de Franse Bourgogne, waar het koor kan rekenen op een vast publiek in de Eglise Saint-Martin te Chapaize. Roundelay staat onder artistieke leiding van Renée Kartodirdjo. Instrumentale medewerking wordt verleend door Eelco Kooiker (orgel) en Evelien Wolting (blokfluit).

Concert én museumbezoek
Gasten van Willibrordconcerten kunnen voorafgaande aan een optreden het Waalres Museum aan Willibrorduslaan 4 bezoeken. Daar is nu de expositie “Kendix, Damast, Brabantia” te bewonderen; een staalkaart uit de rijke ambachtelijke en industriële historie van Aalst en Waalre. Een combinatiekaart voor concert én museumbezoek is vanaf 13.30 uur op de concertzondag verkrijgbaar bij het museum voor de gereduceerde prijs van 9,- euro. Toegang tot alléén het concert vergt een bijdrage van 7,- euro en toegangsbewijzen daarvoor zijn op zondag 7 mei vanaf 14.30 uur beschikbaar op de concertlocatie, de Oude Willibrorduskerk aan Oude Torenstraat 2 in Waalre. Het themaconcert door Ensemble Roundelay begint om 15.00 uur en duurt ongeveer een uur. Parkeren is gratis in Waalre en kan vanwege de braderie op en rond de Markt het beste op de parkeerterreinen van winkelcentrum De Bus, te bereiken via de Willibrorduslaan.

Maarten Luther 1517 - 2017: 500 jaar Reformatie
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.