1

Landschaps wandeling naar de Heimansgroeve


-advertentiepositie-



Landschaps wandeling naar de Heimansgroeve

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Landschaps wandeling naar de Heimansgroeve

zaterdag 22 jul 2017 - 14:30 uur

Het Geuldal volgens Heimans

Natuuronderzoeker Eli Heimans schetst in zijn boekje'Uit ons Krijtland'(1911) het verband tussen het leven van plant en dier en de grond waarop en waarvan zij leven. Hij heeft een enorme verwondering over de natuur van Epen. Ruim 100 jaar later genieten wij nog steeds van dit prachtige natuurgebied. Onder leiding van ervaren gidsen van Natuurmonumenten, gaan we langs de Geul naar de Heimansgroeve. Onderweg genieten we van het het heuvelland, het landschap met haar heuvels, heggen, holle wegen, de slingerende Geul en alles wat er op dat moment bloeit.

Heimansgroeve

Met de gidsen van Natuurmonumenten brengen we tijdens deze wandeling een bezoek aan de Heimansgroeve. Dit geologisch monument is een voormalige steengroeve ten noordwesten van Cottessen. Hij is genoemd naar de natuuronderzoeker Eli Heimans. Dit is de enige locatie in Nederland waar gesteente uit het Carboon aan de oppervlakte komt. De groeve ligt in een helling van een door de Geul uitgeslepen dal. Hier bevindt zich leisteen en kolenzandsteen van de Formatie van Epen, die meer dan 270 miljoen jaar oud is, uit het tijdperk Namurien (onderdeel van het Carboon).

Aanvankelijk werd er in de groeve gesteente gewonnen voor het verharden van wegen. In een zijwand werd later een gat gemaakt in de hoop er steenkool aan te treffen. In deze zogenaamde steenkoolgrot ontdekte Eli Heimans in 1910 fossielen. Hij beschreef de plek in zijn boek In het Krijtland (1911).

Geuldal

Geuldal, de Volmolen

Plaatweg 1
6285 NK  Epen

Prijzen

Lid €5,00Niet lid €8,00Kind van OERRR €5,00Kind t/m 12 lid €5,00Kind t/m 12 niet lid €5,00Nog 19 plaatsen beschikbaarDirect aanmelden & boeken

 Bezoek www.natuurmonumenten.nl

Landschaps wandeling naar de Heimansgroeve
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.