1

Nachtzwaluwen zoeken bij volle maan




Nachtzwaluwen zoeken bij volle maan

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Nachtzwaluwen zoeken bij volle maan

vrijdag 07 jul 2017 - 21:00 uur

Ga op 7 juli mee met de boswachter op zoek naar de mysterieuze nachtzwaluw tijdens een spannende volle maantocht in de Stippelberg. 

In het noordoosten van Brabant ligt een imposant groot natuurgebied, de Stippelberg. Dit gebied bestaat uit een afwisseling van statige lanen, droge heide, vennen en eindeloze bossen. Het is er allemaal. Overdag tijdens een wandeling is er vanalles te zien, maar ook ’s avonds komt het bos tot leven.

In dit immense gebied maken we op vrijdagavond 7 juli tijdens volle maan een wandeling. We genieten van het landschap, de vogels en planten. Met volle maan is het zo licht in het bos dat we geen zaklamp nodig hebben. We gaan op zoek naar de nachtzwaluw. Overdag laat deze mystieke nachtvogel zich niet zien, maar 's avonds worden ze heel actief. Deze vogel laat zijn typische ratelende zang alleen maar horen zodra de duisternis valt. Een geluid om nooit te vergeten. Deze lange-afstandstrekker overwintert diep in Afrika en arriveert pas in mei om een territorium op de heide in te palmen. Op kapvlaktes, langs bosranden en overal waar verspreide bomen in de heide voorkomen, kan je bij het invallen van de duisternis zijn ratelende zang horen.

De mysterieuze nachtzwaluw broedt op de grond en is perfect gecamoufleerd. Maar kort na zonsondergang kunnen we het mannetje waarnemen, als hij liggend op een tak zijn deuntje afratelt of vliegend in het halfduister achter nachtvlinders aan zit. Ze vangen met grote opengesperde bekken insecten uit de lucht en zijn geruisloze manier van vliegen is heel speciaal. Tijdens deze vollemaanstocht is dat ook goed te zien. We zullen vast en zeker ook nog andere nachtdieren tegenkomen als vleermuizen of we horen een bosuit.

Praktische informatie

De boswachter van Natuurmonumenten neemt je 7 juni om 21 uur mee vanaf de boswachterswoning op de Stippelberg 3 langs de weg van Millheeze naar De Rips. Graag een kwartier van tevoren aanwezig. De wandeling duurt tot ongeveer 23.00 uur. Er kunnen maximaal 20 mensen mee. Wil je ook mee? Meld je dan aan! Kinderen mogen mee, maar moeten wel muisstil zijn. Voor deze activiteit is vooraf inschrijven noodzakelijk!

Stippelberg

Stippelberg, Boswachterswoning De Rips

Stippelberg 1
5764 PA  De Rips

Prijzen

Lid €7,00Niet lid €10,00Kind van OERRR €4,00Kind t/m 12 lid €4,00Kind t/m 12 niet lid €7,00Nog 14 plaatsen beschikbaarDirect aanmelden & boeken

 Bezoek www.natuurmonumenten.nl