1

De Sjaasbergergank, oude traditie in ere


-advertentiepositie-



De Sjaasbergergank, oude traditie in ere

» Let op: deze activiteit is voorbij «

De Sjaasbergergank, oude traditie in ere

zondag 25 jun 2017 - 09:30 uur

Het feest van St. Leonardus

Het feest van St. Leornadus, de heilige kluizenaar uit de 6e eeuw,  is eigenlijk op 6 november maar de grote toeloop van bedevaartgangers vond sinds 1758 plaats op de laatste zondag van juni. Op die zondag in juni trokken veel mensen uit de omtrek en uit Maastricht 's morgens vroeg, alleen of in groepen, naar de kluis op de heuvel in Valkenburg.  Die tocht werd de 'Sjaasbergergank' genoemd. Er werd een hoogmis in de openlucht gehouden, waarna een uitbundige volkskermis plaatsvond.

Traditie in ere hersteld

Tussen 1939 en 1969 was er even geen Sjaasbergergank. Maar in 1969 werd de traditie van de bedevaart hersteld door de kring Valkenburg van dialectvereniging Veldeke, met medewerking van de geestelijkheid van Schin op Geul. Sindsdien wordt op de laatste zondag van juni weer een hoogmis in de openlucht gehouden, opgedragen door de pastoor van Schin op Geul, waarbij het Limburgse dialect het Nederlands vervangt.

Een groot aantal personen komt uit Valkenburg. Maar de inwoners van Klimmen, Hulsberg, Ransdaal, Walem en Schin op Geul laten zich ook niet onbetuigd. Na afloop is er een kermisachtig feest op het plateau. De 'Stichting Sjaasbergergank' te Valkenburg houdt de traditie van de 'gank' in stand. Iedereen is welkom. Het is een belevenis om deze traditie mee te kunnen maken.

Natuurmonumenten is aanwezig en voor kinderen zijn er meerdere activiteiten. Natuurlijk is er koffie en Limburgse vlaai en Limburgs bier tegen betaling verkrijgbaar.

Kluizenaars

"De Kluis" is een religieus monument op de top van een heuvel in Valkenburg ten noorden van het Geuldal. De naam Sjaasberg(ergank) heeft te maken met het vormen van de scheiding tussen de eigendommen van (kasteel) Schaloen en (kasteel)Genhoes. Sjaa(t)s is scheiding of grens. Het gebouw op deze schitterende plek in het hellingbos gelegen, was gedurende twee en een halve eeuw het onderkomen van kluizenaars.
Het is in 1976 helemaal gerestaureerd en staat open voor bezoekers.

Meer informatie

Voor meer informatie over de kluis www.dekluisvalkenburg.nl

Genhoes

Genhoes, De Kluis

Molenweg 2
6305 PT  Schin op Geul

Prijzen

 Bezoek www.natuurmonumenten.nl