1

Een oud verhaal in nieuwe vormen

Gorcums Museum Redactioneel door

archief oud artikel 7 december 2006 Gorinchem, Zuid-Holland Het kerstevangelie speelde zich 2000 jaar geleden af en nog elk jaar staan we er met het Kersfeest bij stil. Een van de vormen daarvoor is een kerststal. Het Gorcums Museum organiseert tot en met 28 januari 2007 de tentoonstelling 'Hedendaagse kerststallen en meer…'. Kunstenaars uit het hele land geven een interpretatie van de stal van toen naar de samenleving van nu.

De hoofdrolspelers uit Bethlehem

De belangrijkste personen uit de stal in Bethlehem zijn aanwezig: Jozef, Maria en het kindje Jezus in de kribbe. Daar krijgen ze bezoek van de drie Wijzen uit het Oosten en de herders. De os en de ezel kijken toe en de engelen zingen hun lied. De kerststal is vooral een katholiek symbool maar komt tegenwoordig op steeds meer plekken voor. Vooral levende kerststallen zijn populair. Beeldende kunstenaars gebruiken al eeuwen elementen uit de taferelen in hun werk. Dit kan in een letterlijke weergave van de stal maar steeds vaker geeft men het een eigentijdse invulling. Dit kan vanuit de eigen situaties, religieuze visie of een universele gedachte van vrijheid, geborgenheid, troost en veiligheid. Hedendaagse kunstenaars kiezen ook voor actuele problemen in de vorm van vluchtelingen, honger en ellende.

Kinderen en kerststallen

Naast kunstenaars uit het hele land leveren ook basisschoolleerlingen uit Gorinchem een bijdrage aan de tentoonstelling met zelfgemaakte kerstallen. Kerstprenten- en curiosa uit het Streekmuseum Jan Anderson uit Vlaardingen tonen het Kerstverhaal op een andere wijze. De tentoonstelling 'Hedendaagse kerststallen en meer…' is een onderdeel van het Gorcums Winterfestijn.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 7 december 2006 - 1744