1

Fin steelt oor beeld Paaseiland

Marko Kulju riskeert zeven jaar celstraf en boete van 12.000 euro

Nieuws door

archief oud artikel 26 maart 2008 Een Finse toerist is door de Chileense politie opgepakt omdat hij een oor van een van de beroemde moai-beelden op Paaseiland heeft afgebroken. De man riskeert een celstraf van zeven jaar en een boete van 12.000 euro.

De Chileense krant La Tercera meldde dinsdag dat de 26-jarige Marko Kulju woensdag wordt verhoord. Op grond van de momumentenwet riskeert hij een celstraf van zeven jaar en een boete van negen miljoen peso's (12.000 euro) voor het vernielen van een nationaal monument.

Souvenier

Een inwoner zag zondag op het Anakenstrand dat de Fin het stenen lichaamsdeel van het beeld afbrak. Ze waarschuwde de politie, waarna Kulju gearresteerd werd. De man wilde het oor van een van de beroemde moai-beelden meenemen als souvenier.

De beelden op Paaseiland werden op paaszondag 5 April 1722 ontdekt door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen. Waarvoor de moai, zoals de beelden van vulkanische as genoemd worden, dienden, is nog altijd onduidelijk. De meest gangbare theorie stelt dat ze de nog levende stamhoofden of overleden familieleden van de Polynesische eilandbewoners voorstelden.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 26 maart 2008 - 3055

Dit past bij 'Fin steelt oor beeld Paaseiland'

1 reactie