Amsterdam WereldBoekenstad bijna van start

Hoofdstad volgt Bogotá op als wereldboekenstad

Nieuws door

archief oud artikel 22 april 2008 Amsterdam, Noord-Holland Amsterdam staat een jaar lang in het teken van het boek. Schrijvers en boeken worden met het thema 'Open Boek' voor het voetlicht gehaald. Prinses Laurentien opent woensdag Amsterdam WereldBoekenstad.

De prinses, beschermvrouwe van het evenement, houdt woensdag een toespraak over het wereldwijde belang van geletterdheid. Ook onderwijsminister Ronald Plasterk en de Amsterdamse burgervader Job Cohen zijn aanwezig in de Westerkerk om de opening van Amsterdam WereldBoekenstad bij te wonen.

Vrijhaven

Amsterdam volgt de Colombiaanse hoofdstad Bogotá als wereldboekenstad. Sinds 2001 wijst vredesorganisatie Unesco ieder jaar een World Book Capital City aan. Als thema heeft Amsterdam gekozen voor 'Open Boek', waarbij het vrijheid van meningsuiting centraal staat. Doel is om dit thema te bespreken met het publiek. Bovendien moet het Amsterdam als boekenstad op de kaart zetten. "Amsterdam is van oudsher een stad van papier en inkt. Een open boek waar schrijvers, uitgevers, drukkers en denkers altijd welkom waren", schrijft de organisatie op wereldboekenstad.nl. "De politieke situatie van de afgelopen jaren in Amsterdam en de rest van de wereld vraagt erom een open houding te stimuleren. Een open houding die laat zien dat Amsterdam haar titel als boekenstad en vrijhaven van het woord ook nu nog waard is."

Boekenmarkt

Tot en met 22 april 2009 worden tijdens Amsterdam Wereldboekenstad regelmatig activiteiten, voornamelijk lezingen en tentoonstellingen, georganiseerd. Op 18 mei bijvoorbeeld is in het centrum de grootste boekenmarkt ter wereld, met meer dan duizend kramen, te vinden.

Voor meer informatie over activiteiten tijdens WereldBoekenstad zie wereldboekenstad.nl

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2008-04-22 10:55:14 - 533

Dit past bij 'Amsterdam WereldBoekenstad bijna van start'