Internationaal design op Nederlandse bodem

Eerste Graphic Design Museum ter wereld vandaag officieel geopend

Graphic Design Museum Nieuws door

archief oud artikel 11 juni 2008 Breda, Noord-Brabant Aan Hare Majesteit de Koningin de eer om vandaag het Graphic Design Museum in Breda te openen. Het is het eerste museum ter wereld dat zich specifiek richt op grafische vormgeving. Maar het is meer dan dat. Het wordt een instituut voor vrijwel alles dat maar te maken heeft met grafisch design.

Het museum gaat niet alleen dienst doen als expositieruimte, maar ook als kenniscentrum, onderwijsvormgeving, winkel voor beeldcultuur, ontwerperscafé en productiehuis voor grafische vormgeving. Het biedt een internationaal podium voor gevestigde ontwerpers en is tegelijkertijd een springplank voor nieuw talent.

Iedereen op weg naar het Graphic Design Museum

Voor ieder wat wils

In het museum wordt zo'n honderd jaar aan grafische vormgeving in kaart gebracht en tot leven gewekt door een interactieve expositie met onder andere werk van Piet Zwart, Wim Crouwel, Anthon Beeke en Erik Kessels. Aan elke doelgroep is gedacht in het museum. Kinderen hoeven zich niet te vervelen en kunnen zelf aan het ontwerpen slaan met verschillende vormen, kleuren, materialen, tekens en pictogrammen. Jongeren worden geconfronteerd met de worstelingen van bekende ontwerpers. Ze zien het afgekeurde werk, de halffabricaten en het uiteindelijke resultaat uit het lab rollen. Volwassenen krijgen inzicht in het heden en verleden van de beeldcultuur met de bijbehorende technologie.

Vier openingsexpo's
  • 100 years of Dutch Graphic Design
    De semipermanente tentoonstelling beslaat meer dan 600 m2 oppervlakte, verdeeld over drie zalen. De bezoeker wordt meegevoerd langs bekende en minder bekende hoogtepunten uit honderd jaar graphic design. De expositie maakt duidelijk hoezeer de Nederlandse grafische vormgeving is vervlochten met de modernisering van de samenleving in de twintigste eeuw.


  • Publiceer het maar
    Voor de kinderen van 8 tot 14 jaar heeft het Graphic Design Museum een eigen zaal, die strikt verboden is voor volwassenen. Hier kunnen ze zelfstandig en spelenderwijs ontdekken wat grafische vormgeving doet en is. Kinderen gaan hier zelf aan de slag als ontwerper. Publiceren mag gewoon op de muur, op levensgrote reclamezuilen of digitaal.


  • European Championship of Graphic Design
    Nog voor de opening van het museum, zijn elf internationale ontwerpers binnen aan de slag gegaan. Het doel van deze samenwerking is het publiek trakteren op het beste dat Europees grafisch ontwerp op dit moment te bieden heeft. De posters die de ontwerpers van hun werk hebben gemaakt, worden als expositie in de openbare ruimte verspreid.


  • Dialogue
    Dialogue is een tentoonstelling over grafische vormgeving en visuele communicatie waarbij niet alleen de makers, maar ook de gebruikers het uiteindelijke beeldresultaat bepalen. Het is een ontmoeting tussen ontwerpers en het publiek, waarbij het resultaat volledig in uw eigen handen ligt.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 11 juni 2008 - 1196