Toporganisten blazen stof uit de pijpen

Een maand muziek op het Waterlands Orgelfestijn 2008

Redactioneel door

archief oud artikel 29 juli 2008 Je houdt ervan of je haat het: orgelmuziek. Voor de groep liefhebbers start komende maand het Waterlands Orgelfestijn 2008. Iedere woensdag blaast een toporganist het stof uit de pijpen van de mooiste kerken in Edam, Oosthuizen, Purmerend en Broek in Waterland.

"Het orgel is een enorm boeiend instrument", vertelt Jan Smelik, hoofdredacteur van het magazine ORGEL. "Ik ben er zelf mee opgegroeid, maar mijn fascinatie begon op latere leeftijd. Dit zie ik eigenlijk terug bij de meeste orgelliefhebbers."

Niet populair?

Klagen over de teloorgang van de Nederlands orgelcultuur doet Smelik niet. "Ik ben een paar keer bij het Internationaal Orgelfestival in Haarlem geweest en daar zaten de kerken helemaal vol. Ook in de zomermaanden is er weer een druk programma, zoals het Waterlands Orgelfestijn. Nee, ik denk dat wij hier trots mogen zijn op ons rijke orgelbezit."

Bekende namen

Tijdens het Waterlands Orgelfestijn 2008 treden verschillende organisten op, zoals Willem Poot, Wim Dijkstra en Leon Berben. "Leon heb ik gisteren nog gesproken", onthult Smelik. "Een geweldige organist, maar daar hebben we er hier in Nederland genoeg van. De lat ligt erg hoog."

Een traantje wegpinken op de mooie klanken van 'Meine Zeit' doet de hoofdredacteur niet. "Nee, ik ga op vakantie." Smelik hoopt wel dat anderen dit doen. "Mensen, geniet!"

De vijf concerten vinden iedere woensdagavond om 20:00 uur plaats in een kerk in de regio Waterland. Volwassenen betalen 6,00 euro, 65+-ers 4,50 euro en kinderen tot 14 jaar komen voor 2,50 euro binnen. Het volledige programma is hier te lezen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2008-07-24 09:55:33 - 446

Dit past bij 'Toporganisten blazen stof uit de pijpen'