1

Schedel van 75 miljoen in Rijksmuseum

Door Damian Hirst ingelegde schedel in november te zien

Bezoek Het Rijksmuseum Amsterdam Nieuws door

archief oud artikel 26 augustus 2008 Amsterdam, Noord-Holland Het Rijksmuseum stelt komende winter een schedel tentoon, die is ingelegd met 8601 diamanten. Het kunstwerk heet 'For the Love of God' en is gemaakt door de Britse kunstenaar Damien Hirst. De schedel komt uit de achttiende eeuw en is bedekt met platina. Op het voorhoofd draagt de schedel een roze peervormige diamant.

Het kunstwerk werd volgens Hirst vorig jaar voor 75 miljoen euro gekocht door een anonieme investeerder. Critici twijfelen of dit echt waar is, maar als dat zo zou zijn, is er nog nooit zoveel geld zijn betaald voor een kunstwerk waarvan de maker nog leeft. Het Rijksmuseum laat de schedel van 1 november tot half december zien.

Nep

Het dure kunstwerk heeft nogal wat stof doen opwaaien in de kunstwereld. Damien Hirst heeft zo'n 14 miljoen Britse ponden aan diamanten uitgegeven om zijn kunstwerk te maken. Een Poolse collega heeft 'For the Love of God' eerder dit jaar min of meer belachelijk gemaakt door een exacte replica van het kunstwerk te maken, ingelegd met plastic en glas. Het werk van Peter Fuss is getiteld 'For the Laugh of God' en kost maar een schamele duizend pond. Bij de presentatie van de goedkope replica zei hij: "Beste Britse vrienden, we komen jullie reden! Net als de jullie welbekende goedkope Poolse arbeidskrachten, wil de Poolse artiest Peter Fuss de Britse natie redden van zo'n belachelijk grote uitgave..."

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 26 augustus 2008 - 2876