1

Als Hollander tussen de molens

Een middagje Zaanse Schans: toeristisch in eigen land

Bezoek de Zaanse Schans Recensie door

23 september 2008 bijgewerkt: 11 oktober 2018 Zaandam, Noord-Holland "You take picture?" Een buslading vol Japanse toeristen kijkt zijn ogen uit. De Zaanse Schans is waarschijnlijk de Hollandste plek van Holland, maar wordt voortdurend bevolkt door buitenlandse toeristen.

Toegegeven: het is een schattig dorpje en het is goed dat onze folkloristische erfenis gekoesterd wordt. Toch voel je je als Nederlander niet op je gemak, zo rondlopend tussen molens en klompenmakerijen. Op het tuinpad links klinkt Duits en op het erfje rechts verdringen de Japanners uit de bus zich nu voor een groepsfoto met een molen. Vijftien Japanners en een molen: dat moet een mooie foto worden.

Japanners

De Zaanse Schans is niet een officieel museum, maar een kleine buurt van de Noord-Hollandse stad Zaandam. Twintig minuten rondlopen is genoeg om het hele buurtje te zien, maar Japanners klaren de klus in minder dan tien minuten: bus uit, foto maken, klompen passen, kaasje kopen en weer terug de bus in.

De eerste Albert Heijn

Een geoefende toerist ziet dat er meer is dan alleen leuke straatjes en pittoreske vergezichten. Er is genoeg te zien in de Zaanse Schans, zoals:

  • De enige verfmolen ter wereld (De Kat)
  • Een scheepswerf
  • Een klompenmakerij
  • Een uurwerkmuseum
  • Een kaasmakerij
  • Een bakkerijmuseum
  • Een kruidenierswinkel (replica van de allereerste Albert Heijn)
  • Een stijlkamer met klederdracht

Unheimisch

De Zaanse Schans is een soort afgesloten gebied met maar één entree, vlak naast een grote parkeerplaats. Bij deze ingang kun je een foto laten maken, die bij vertrek kan worden opgehaald. Op de foto staan ook nog wat molens, enkele klompen en natuurlijk een stel koeien en tulpen. Een raar en unheimish gevoel bekruipt je bij het zien van deze foto's. Het heeft iets van een dierentuin, die kiekjes. Misschien heeft Zaanse Schans sowieso wel iets weg van een dierentuin: je komt er niet zozeer heen voor de mooie paden en parkjes, maar om aapjes te kijken.

Laatst gewijzigd: 2018-10-11 11:07:40 · Gepubliceerd: 23 september 2008 - 4169