Feestelijke hoedjes

Escher in Het Paleis Redactioneel door

archief oud artikel 9 oktober 2008 Den Haag, Zuid-Holland Prinsjesdag, één van de weinige politieke feestdagen. Maar als het dan feest is, wordt dit duidelijk gevierd met allemaal feestelijke hoedjes die de vrouwen uit het parlement dragen. De ´hoedjestrend´ is de laatste 15 jaar steeds sterker geworden. De hoofddeksels zijn een onmisbaar onderdeel geworden van Prinsjesdag. Reden om de hoedjes eens van dichtbij te bekijken tijdens de expositie ‘Staatshoeden' bij Escher in Het Paleis.

Staatshoeden

Micky Piller, de inrichter van deze expositie, besloot om al deze feestelijke hoedjes tentoon te stellen. Het is tenslotte zonde om de hoedjes eenmaal te dragen en daarna ver weg in de kast te stoppen. Micky benaderde alle vrouwen uit de eerste en tweede kamer. Van de 90 vrouwen, stemde 43 vrouwen toe om hun hoed uit te lenen voor deze expositie. Alle andere hoedjes zijn ook te zien, want tijdens Prinsjesdag heeft Dirk Hol van iedere vrouw uit het parlement een prachtige foto gemaakt. Deze foto’s zijn te bewonderen tijdens de tentoonstelling.

Trendsetters

Koningin Beatrix is degene die de ´hoedjestrend´ begon. Nederland heeft geen traditionele kledij voor Prinsjesdag zoals Engelse koningshuis dat wel heeft, daarom is Beatrix vrij om te kiezen wat ze draagt. Koningin Juliana droeg voornamelijk tiara's tijdens Prinsjesdag, maar toen Beatrix koningin werd, namen de vrouwen uit het parlement haar liefde voor hoedjes al snel over. Erika Terpstra deed er nog een schepje bovenop door te kiezen voor extreme en/of bizarre hoedjes. Tegenwoordig kan en mag dus alles op hoedengebied. Sommige policita gebruiken de hoed als stil protest.

Topstukken

Micky vindt alle hoeden prachtig, en draagt zelf ook graag een hoed. Dat was voor haar al reden genoeg om de prachtige hoeden tentoon te stellen. Ze vindt de hoed van Nebahat Albayrak, Staatssecretaris Justitie (PvdA) het mooist, deze is ontworpen door Le Grain de Sable. Toch vind Micky het lastig kiezen omdat er zoveel bijzondere en mooie hoeden bij zitten.

De tentoonstelling is te zien tot 12 oktober, van dinsdag tot en met zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur. Meer informatie? Kijk dan op de website van Escher in het Paleis.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 9 oktober 2008 - 1634