Nederlandse kunst op internet

Stichting Volkenkundige Collectief Nederland laat alles zien

Bezoek het Tropenmuseum Nieuws door

archief oud artikel 22 januari 2009 Landelijk "Vanaf vanmiddag staat de website van de Stichting Volkenkundige Collectief Nederland www.svcn.nl online", aldus Rob de Winter van het Museon. Kunstliefhebbers zien nu ook de weggestopte pareltjes van de volkenkundige musea. Wel 400.000 voorwerpen zijn te vinden op de nieuwe website.

Acht Nederlandse musea hebben de koppen bij elkaar gestoken en willen "het culturele erfgoed uit zijn schone slaap wekken". Alle musea hebben iets met volkenkunde en verenigden zich voor het maken van de website. "Ze wilden de volkenkundige collecties graag bereikbaar maken voor het publiek. Het was een hele onderneming. Eerder waren er al foto's te zien van voorwerpen, maar nu zijn er ook allemaal achtergrondverhalen toegevoegd", vertelt De Winter enthousiast.

De musea die meedoen met het project zijn het Tropenmuseum, het Afrikamuseum en het museum Volkenkunde. Maar ook Het Museon, Nijmeegs Volkenkundige Collectie, het Wereldmuseum doen mee. Netals Museum Nusantara en Etnologische collecties van de universiteit Groningen.

Op het eerste gezicht lijkt het geen indrukwekkende website, maar als je eenmaal begint te graven in de zoekmachine kom je de wonderlijkste verhalen tegen. Je kan vanuit huis de hele collectie op je dooie gemak bekijken. Een bezoek aan een museum is meestal van korte duur, en te intensief om alles op te nemen. Teveel informatie in te weinig tijd. De website https://www.svcn.nl/ biedt nu de mogelijkheid om rustig, gratis en op eigen gelegenheid de achterliggende verhalen door te nemen.

Bij sommige voorwerpen staan persoonlijke reisverhalen van conservatoren. Het voorwerp krijgt zo een plek in de tijd, betekenis, het is leuk om te weten waar die trommel of dat beeldje vandaan komt. Vanachter de computer is ze zo van alles te leren over culturen en stammen. De website is daarom ook goed te gebruiken voor het onderwijs.

Laatst gewijzigd: 2024-01-17 12:05:46 · Gepubliceerd: 2009-01-22 11:15:05 - 461